Zastrašujući snimci kataklizmičnog uragana: 'Najmanje šestero mrtvih, uskoro na udaru druge države'

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući snimci kataklizmičnog uragana: 'Najmanje šestero mrtvih, uskoro na udaru druge države'
Foto: X.com / Uragan Beryl ostavio katastrofalne posljedice

Snažni vjetrovi su uništili zgrade i razderali drveće dok je uragan Beryl harao otočnim lancem, ostavljajući za sobom smrtne slučajeve i opširno razaranje.

Uragan Beryl je oborio rekorde dok je oslobađao svoj bijes po Windward Otokima, ostavljajući za sobom trag uništenja neviđenog za ovo doba sezone uragana. Zvijer od oluje je stigla na Carriacou u 11 sati po lokalnom vremenu u ponedjeljak kao uragan četvrte kategorije sa vjetrovima od 140 milja na sat, prvi put da je uragan stigao na ovaj otok od početka zabilježavanja 1850-ih.

Beryl se pojačao u rijedak uragan pete kategorije rano u ponedjeljak navečer nakon što je prošao preko otoka.

Iran izabrao novog predsjednika: Masoud Pezeshkian pobjednik drugog kruga izbora

Iran izabrao novog predsjednika: Masoud Pezeshkian pobjednik drugog kruga izbora

Najmanje šest smrtnih slučajeva je prijavljeno nakon moćne oluje, uključujući tri na Grenadi, jednog na Svetom Vincentu i Grenadinima te dvoje ljudi na sjeveru Venezuele, prema Associated Pressu. Zvaničnici upozoravaju da bi broj žrtava mogao rasti u narednim danima.

Snažni vjetrovi su razdirali zgrade i lomili drveće na Carriacouu, Grenadi, tokom vrhunca uragana kasno u nedjelju noću i rano u ponedjeljak.

Uslovi su se počeli popravljati kasno u ponedjeljak kako se Beryl pomjerio preko Karipskog mora, omogućavajući ljudima na otocima da procijene razaranje.

"Situacija je ozbiljna," rekao je premijer Grenade Dickon Mitchell na konferenciji za novinare u utorak, 2. jula. "Nema struje, gotovo da su potpuno uništeni sve kuće i zgrade na otoku."

Brodovi su bili razbacani duž obala Barbadosa, gdje su ih vjetrovi i nadolazni valovi nosili kopnom, ostavljajući ih zaglavljenima dok su se olujne vode povlačile. Putevi su također bili zatrpani ruševinama, čineći putovanje u udaljena područja monumentalnim zadatkom.

Uragan Beryl nastavlja svoj pohod preko Kariba i očekuje se da će se približiti Jamajci sredinom sedmice prije dolaska u Meksiko prije vikenda. Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju da bi oluja mogla zatim preći preko Meksičkog zaliva i uticati na dijelove Sjedinjenih Država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije