Apokaliptične scene u BiH: Uraganski vjetar i rekordne kiše pogađaju Hercegovinu

2
Radiosarajevo.ba
Apokaliptične scene u BiH: Uraganski vjetar i rekordne kiše pogađaju Hercegovinu
Foto: Kolaž / Jako nevrijeme pogodilo Trebinje

Na području Trebinja danas, 2. jula, je na snazi narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina, a očekuje se da će pasti do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Narandžasti meteoalarm na snazi je i zbog udara vjetra jačine od 50 do 80 kilometara na sat, objavljeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz ovog zavoda upozoravaju na moguće poremećaje u opskrbi električnom energijom, vodom i u komunikacijama, te teške uvjete za vožnju.

Edin Džeko žrtva gnusne prevare na internetu: Društvenim mrežama kruži strašna vijest

Edin Džeko žrtva gnusne prevare na internetu: Društvenim mrežama kruži strašna vijest

U svim ostalim krajevima u Federaciji BiH i RS-u na snazi je žuti meteoalarm koji upozorava na pljuskove praćene grmljavinom.

Hercegovinu je također pogodilo jako nevrijeme, a meteorolozi širom države su upozoravali na vremenske nepogode koje donosi utorak.

"U noći na utorak započinje izražena promjena vremena, koja će se nastaviti tokom većeg dijela utorka. Uzrokovat će je jaka hladna fronta sa sjeverozapada kontinenta, koja će u južnom Jadranu potencirati plitku ciklonu. Takva sinoptička situacija će pogodovati razvoju jakih grmljavinskih nevremena širom Hercegovine. Oprez se skreće na mogućnost obilnijih količina oborine, vrlo jak do olujan vjetar, te moguću tuču u zoni jakih konvektivnih sistema", objavljeno je na stranici Hercegovina Meteo.

Osjetno će zahladiti, pa će se maksimalne temperature zraka kretati između 13°C i 22°C, a osjetu svježine će dodatno pridonositi umjereno jaka do jaka bura, koja će zapuhati u drugom dijelu utorka.

"Stabilizacija vremena slijedi već u srijedu, a postupno prema kraju sedmice i zatopljenje”, kazali su meteorolozi.

Na ovoj stranici objavljene su i snimke koje pokazuju kako je nevrijeme izgledalo u gradovima Hercegovine, a među njima se izdvajaju snimci Trebinja i Bileće.

"Apokaliptični prizori superćelijske oluje u Bileći. Vjetar je dostizao uraganske udare! Strašno”, stoji u opisu jedne od snimki.

Podsjećamo, brojni gradovi u BiH jutros su osvanuli s velikom štetom načinjenom od nevremena koje je počelo tijekom prethodne noći, piše Hercegovina.info.

Apokaliptični prizori superćelijske oluje u Bileći. 😳😲 Vjetar je dostizao uraganske udare! Strašno! 📸 Stefan Denda

Posted by Hercegovina Meteo on Tuesday, July 2, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije