Zastrašujući snimak iz Amerike: Stanovnici pozvani da ostanu u zatvorenom prostoru

0
Radiosarajevo.ba
Zastrašujući snimak iz Amerike: Stanovnici pozvani da ostanu u zatvorenom prostoru
Foto: YouTube/Screenshot / Uragan Helena na Floridi

Direktor Nacionalnog centra za uragane Michael Brennan kaže da je "veoma zabrinut" zbog višestrukih životno opasnih opasnosti koje bi mogle početi da se pojavljuju u narednih nekoliko sati dok Helene izlazi na kopno.

U nekim dijelovima Floride očekuje se olujni udar. "Dvadeset stopa je dovoljno da se potopi zgrada na dva sprata", kaže on.

Uragan Helene spustio se na kopno u blizini Perryja na Floridi, kao oluja kategorije 4 sa stalnim vjetrom od 140 mph i jačim udarima.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

To je najjači uragan u istoriji koji je udario u Big Band na Floridi. Njegovi žestoki vjetrovi i obilne padavine mogu uzrokovati opsežne nestanke struje i poplave na jugoistoku, gdje je tlo već zasićeno olujama od prethodnog dana.

Ali šta znače ove kategorije?

Uragani su ocijenjeni od 1 do 5 na Saffir-Simpson skali vjetra za uragane na osnovu njihove brzine vjetra. Šteta je eksponencijalna kako se brzina vjetra povećava, što znači da jaka oluja kategorije 3 može napraviti do 60 puta više štete od slabe oluje kategorije 1.

"Šta se ovo događa?!": Fenomen koji prkosi vremenskim prognozama zbunio naučnike

"Šta se ovo događa?!": Fenomen koji prkosi vremenskim prognozama zbunio naučnike

Guverner Floride Ron DeSantis zamolio je stanovnike da ostanu u zatvorenim prostorima i van puteva jer značajan olujni nalet od uragana Helene preplavljuje ulice i uzrokuje opasne uslove.

Značajan olujni udar u dijelovima Floride, posebno u jugozapadnoj Floridi i području Tampa Baya, uzrokuje poplave na ulicama i čini putovanja opasnim, rekao je guverner na konferenciji za novinare u Tallahasseeju u četvrtak navečer.

Očekuje se da će Helena nastaviti da plavljuje ulice uz zapadnu obalu Floride, čineći bilo kakvo putovanje opasnim, dodao je.

Glavni mostovi u oblastima kao što je Tampa Bay su zatvoreni, a Ministarstvo saobraćaja Floride će ih pregledati i ponovo otvoriti kada bude bezbjedno, rekao je guverner.

S obzirom na to koliko brzo se Helene kreće kroz državu, DeSantis je pozvao stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli opasne uvjete, uključujući poplave, oboreno drveće i dalekovode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije