Zastrašujuće upozorenje njemačkog ministra: NATO neka se pripremi za najgori mogući scenarij

2
Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće upozorenje njemačkog ministra: NATO neka se pripremi za najgori mogući scenarij
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Boris Pistorius

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius pozvao je NATO da se pripremi za "najgori mogući scenarij" te je izdao upozorenje da bi Savez mogao biti napadnut u sljedećem desetljeću.

Pistoriusovo stajalište dolazi usred sumnje u utjecaj koji bi povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao imati na NATO, a nakon prošlosedmičnih komentara bivšeg američkog predsjednika da će "ohrabriti" Rusiju da napadne svaku zemlju koja ne uplaćuje dovoljno u Savez.

Kremlj je svoju invaziju na Ukrajinu opisao kao posrednički (proxy, op.pr.) rat između Moskve i NATO-a, a aktualni predsjednik SAD-a Joe Biden je rekao da bi Vladimir Putin na kraju mogao napasti Savez, iako je ruski predsjednik to odbacio.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Ali, Pistorius je, prema pisanju Newsweeka, na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji podigao nivo uznemirenosti unutar NATO saveza, kazavši delegatima da je predanost članica NATO-a da potroše najmanje dva posto BDP-a na odbranu samo "početna tačka".

Pistorius je također rekao da bi neuspjeh američkog Kongresa da odobri vojnu pomoć Ukrajini mogao naštetiti sigurnosnoj saradnji, naštetiti američkim odbrambenim izvođačima i oslabiti Europu. Podsjetimo, Biden je za pad grada ukrajinskog Avdiivka u Donjecku okrivio u subotu zaustavljeni paket pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara.

Pistorius je također izdao zlokobno upozorenje o tome šta bi Vladimir Putin mogao učiniti ne samo u Ukrajini nego i kasnije.

Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa

Pogledajte kako je Zukan Helez dočekao njemačkog ministra odbrane Borisa Pistoriusa

"Europa je daleko od Iowe ili Wisconsina, ali je ipak vrlo blizu u smislu sigurnosne politike", rekao je u intervjuu za Bloomberg. "Manje sigurnosti u Europi znači manje sigurnosti za Sjedinjene Države. Ne mogu predvidjeti hoće li i kada doći do napada na teritorij NATO-a. Ali moglo bi se dogoditi za pet do osam godina."

Kremlj i njegovi propagandisti su opsežnu invaziju na Ukrajinu predstavili kao proxy rat između Moskve i NATO-a. U posljednjoj prijetnji, na dugom popisu posljednji prijetnji, tijekom rata, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio je upotrebom nuklearnog oružja SAD-u.

"Kolaps Rusije imat će mnogo strašnije posljedice od rezultata običnog, čak i najdugotrajnijeg rata", napisao je Medvedev na Telegramu, zaprijetivši "globalnim ratom sa zapadnim zemljama koristeći sav strateški arsenal naše države".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije