Zastrašujuće oružje: Evo čime je brutalno likvidiran iranski general

Radiosarajevo.ba
Zastrašujuće oružje: Evo čime je brutalno likvidiran iranski general
Facebook / Evo čime je brutalno likvidiran iranski general

Iranski general Kasem Sulejmani, koji je preživio već mnoge pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama Hellfire koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona US MQ-9 Reaper.

Napad je izveden bez konzultacija s Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima.

Pentagon objavio sve detalje ubistva moćnog iranskog generala

Generala Kasema Sulejmanija, komandanta elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su američke snage u Iraku, javljaju svjetske novinske agencije. Pentagon je potvrdio da je ubijen "po nalogu predsjednika", prenosi BBC, piše Index.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je napad izveden na temelju procjene obavještajnih službi s namjerom da se spase američki životi u regiji usred izvještaja kako Sulejmani aktivno planira mnoge napade.

Baš zbog tih izvještaja Donald Trump odlučio je odmah narediti napad bez konzultacija sa saveznicima.

Video snimke pokazuju kako su automobili odmah sasvim uništeni. Iranske vlasti objavile su kako je poginulo deset ljudi, a general Sulejmani identificiran je po prepoznatljivom prstenu koji je uvijek nosio.

Ko je moćni iranski general kojeg je Trump naredio likvidirati?

Tri rakete tipa „kaćuša" pale su na međunarodni aerodrom u Bagdadu, objavili su tokom noći irački sigurnosni dužnosnici. U napadu je poginuo iranski general Qassem Soleimani. Tenzije rastu: Amerikanci likvidirali iranskog generala Soleimanija „Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad", izjavio je nakon napada jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

Na snimci napada vidi se velika eksplozija, a ostaci automobila daju naslutiti da su rakete silinom udara potpuno samljele vozila u koja su pogodila. Pentagon je odbio objaviti detalje napada, pišu 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije