Ko je moćni iranski general kojeg je Trump naredio likvidirati?

Radiosarajevo.ba
Ko je moćni iranski general kojeg je Trump naredio likvidirati?
Foto: EPA-EFE / Qasem Soleimani

Tri rakete tipa „kaćuša“ pale su na međunarodni aerodrom u Bagdadu, objavili su tokom noći irački sigurnosni dužnosnici. U napadu je poginuo iranski general Qassem Soleimani. 

Tenzije rastu: Amerikanci likvidirali iranskog generala Soleimanija

„Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad“, izjavio je nakon napada jedan neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa Farnaz Fassihi, iransko-američkoj novinarki koja dugi niz godina piše o Iranu.

„Ovo je izuzetno opasna i suluda eskalacija“, izjavio je iranski šef diplomacije Javad Zarif.

Inače od 1998., general Qasem Soleimani vodio je iransku elitnu jedinicu Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) koja se bavi tajnim operacijama u inozemstvu.

Infografika - Ko je moćni iranski general Qasem Soleimani - undefined

FOTO: AA: Infografika - Ko je moćni iranski general Qasem Soleimani

Sjedinjene države smatraju IRGC terorističkom organizacijom koja je odgovorna za smrt stotina američkih ili njima savezničkih vojnika i dužnosnika. Pentagon vjeruje kako je Soleimani posljednjih mjeseci sudjelovao u organizaciji višebrojnih napada na koalicijske baze u Iraku, uključujući i onaj 27. prosinca u kojem je poginulo američko i iračko osoblje, piše CNN.

Iako je za Amerikance Qasem Soleimani bio ključni protivnik njihovih saveznika, bitno je spomenuti koju su ulogu imali on i Iran u borbi protiv ISIL-a.

Dok su se američke snage i lokalni saveznici borili protiv ISIL-a u Siriji i u Iraku, iranske snage gurale su ih nazad u Irak. Soleimani je često vodio tu borbu na frontu. Dodatno, Soleimanijeva jedinica savjetovala je snage odane predsjedniku Assadu i naoružala hiljade šiita, a u Iraku je podržala šiitske paravojne snage koje su pomagale u borbi protiv ISIL-a, piše BBC.

Nakon sudjelovanja u borbi protiv Islamske države, general Soleimani postao je slavna i štovana osoba u Iranu.

Abu Mahdi al-Muhandis bio je zamjenik vođe Iračkih narodnih mobilizacijskih snaga (PMF). PMF je šiitska paravojna snaga koja se sastoji od bivše policije bliske s Iranom.

Prema iračkom zakonu iz 2016. godine, PMF je kategoriziran kao neovisna vojna sila koja odgovara izravno premijeru, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije