Trump: Iran je organizirao napad na američku ambasadu u Iraku

Anadolija
Trump: Iran je organizirao napad na američku ambasadu u Iraku

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Iran za organizovanje upada demonstranata u američku ambasadu u Bagdadu.

"Iran organizira napad na američku ambasadu u Iraku. Smatrat će se odgovornim za to", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Trump je dodao kako od Iraka očekuju da upotrijebi svoje snage radi zaštite Ambasade SAD-a, te kako im je to preneseno.

Irački demonstranti pristalice šiitske grupe Hashd al-Shabi upali su jutros u zgradu ambasade SAD-a u Bagdadu. Najprije su zapalili vanjski dio zgrade ambasade, a potom provalili ulazna vrata i upali u zgradu, uzvikivajući antiameričke parole.

Bagdad: Demonstranti upali u Ambasadu SAD-a

Nekoliko hiljada demonstranata se okupilo ispred Ambasade. Stotine njih je pokušalo ući u kompleks nakon američkih zračnih napada na baze proiranske milicije u Iraku. Ambasador i zaposlenici Ambasade su evakuirani. BREAKING: An armed Iraqi militia has stormed the U.S. embassy compound in Baghdad, after breaking down the embassy walls and starting fires around the compound.

Stotine demonstranata okupile su se danas u znak protesta zbog američkog napada izvedenog na Brigadu Hezbollaha pri šiitskoj grupi Hashd al-Shabi.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je ranije da su, u znak odmazde za napad na američke diplomate, izvedeni zračni napadi na ukupno pet vojnih baza Brigada Hezbollaha u Iraku i Siriji.

Iračko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u napadu na baze u Anbaru ubijeno 28, a ranjeno 48 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije