Zašto je Angela Merkel sada vođa slobodnog svijeta

Radiosarajevo.ba
Zašto je Angela Merkel sada vođa slobodnog svijeta
EPA / Merkel i Trump
Kada je Barack Obama otkrio kako je njegov zadnji "predsjednički" poziv bio upućen Angeli Merkel, u kojem su potvrdili svoj osmogodišnji savez, nije to bilo samo političko zbogom.

Obama joj je predao "kapitensku traku". Njemačka kancelarka tako je prestala biti samo jedan od evropskih vođa, postala je de facto liderka "slobodnog svijeta".

Tri puta birana, naučnica iz Istočne Njemačka, naoružana doktoratom kvantne hemije, danas ne nosi samo težinu Njemačke i Evrope na ramenima već i onu odbrane slobode i liberalizma diljem svijeta.

Piše: Sunny Hundal, Independent

I ne, ovo nije pokušaj da se provocira ili pretjera efektom. Donald Trump ne može, samo "po defaultu", prisvojiti titulu "vođe" slobodnog svijeta. Američka vojska nije jedini potreban kriterij.

Ta titula podrazumijeva od predsjednika da bude posvećen vrijednostima liberalne demokratije. No, za razliku od svojih prethodnika još od Drugog svjetskog rata, čini se da Trump nema takve namjere. On juri, zastrašujućom brzinom, u suprotnom smjeru.

Zar zaista ovo treba dokazivati? Od svoje inauguracije, Trump je ignorirao sudije, iako su nezavisno sudstvo i odvajanje tih snaga ključ demokracije.

No, zabrana za migrante otkrila je nešto još više drakonski. Ako predsjednik može "odjednom" uskratiti prava američkim državljanima bez konsultacija sa ljudima koji donose zakone ili, barem, sa vladinim službama, on je onda autokrat. Ovo je upravo ono što je Trump učinio i nastavit će to raditi. Njegovi potezi ne samo da potkopavaju prava svih Amerikanaca, one umanjuju značaj institucija koje podržavaju američku demokratiju.

Tu je još i njegov napad na međunarodnu trgovinu i saradnju. Već prijeti Meksiku, Kini, a sad i Europskoj uniji. Ko je sljedeći? Možemo se raspravljati o tome da li od globalizacije svi imaju jednake koristi, ali samo bi budala negirala da je međunarodna trgovina globalno dobro. I može funkcionirati samo na jednakim, zakonskim osnovama. No, Trump za njih ne mari, on uništava međunarodne sporazume, kako bi, poput nasilnika, natjerao manje zemlje da mu se potčine. To postavlja opasan primjer za cijeli svijet.

I, na kraju, tu je neprijateljstvo Trumpove administracije prema medijima. Neovisno o medijskoj pristrasnosti , demokratija treba medije koji su u stanju prigovarati Vladi. Trump nije samo neprijateljski nastrojen spram kriticizmu. Njega potresa duboka nesigurnost. Kada njegov savjetnik Steve Bannon kaže kako svi "mediji trebaju začepiti" - oni to misle. Oni ne žele da ih slobodni mediji kritiziraju. Ovo su riječi diktatora, ne demokrata.

Američkog predsjednika ne motivira zaštita liberalne demokratije ili slobode, njegova jedina ideologija je Trumpizam: korporativna autokracija s fasadom populista. Pritom je okružen bijelim nacionalistima koji su još agresivniji spram liberalne demokratije.

A, kako je odrasla u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj prije ujedinjenja, Angela Merkel je potpuno na drugoj strani spektra. Ne samo da shvaća zvuke autokracije, već odlučuje i da pobjegne od nje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije