Zašto broj slučajeva maloljetničkog nasilja rapidno raste?

2
DW
Zašto broj slučajeva maloljetničkog nasilja rapidno raste?
Foto: Mreža za izgradnju mira / Maloljetničko nasilje

Gotovo svakodnevno se u grčkim medijima izvještava o nasilju među maloljetnicima.

Čak 7 posto zabilježenih slučajeva nasilja u Grčkoj čine kaznena djela maloljetnika.

Tako je jedan momak podijelio svoju priču kako je pretprio nasilje zajedno sa dvoje svojih prijatelja kad mu je bilo 15 godina. "Prišla su nam četiri 17-godišnjaka s noževima i tražili naše telefone," ispričao je momak. Iz straha da im se nešto ne dogodi, dječaci su im dali telefone.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje 1. i 2. maja: Ovo se mnogima neće svidjeti

Maloljetničko nasilje nije zastupljeno samo u siromašnim dijelovima Atene. U imućnijim dijelovima grada, poput sjeveroistočnog naselja Kifisi, u prijestupima sve češće učestvuju i djevojčice.

Tako je Kleri, 17-godišnja djevojčica ispričala kako je dvije godine ranije pretukla svoju tadašnju prijateljicu: "Pripremila sam joj zamku, da je uhvatim na prepad i pitala je šta to priča o meni. Dala sam joj priliku da mi kaže šta je pričala o meni jer smo se prije znale družiti", rekla je Kleri.

Užas u osnovnoj školi u BiH: Maloljetnik drugovima iz razreda prijetio da će ih ubiti?!

Užas u osnovnoj školi u BiH: Maloljetnik drugovima iz razreda prijetio da će ih ubiti?!

"Ali nije ništa priznala, pa sam je udarila i gurnula. Kad je pala na pod, pokušala je pobjeći ali sam je uhvatila za kosu i ponovo gurnula na zemlju i rekavši joj da nigdje ne ide. Onda sam je dva-tri puta udarila u lice", ispričala je ona i objasnila da su je tretirali kao junakinju u njenoj školi nakon toga.

Kaže da danas žali zbog svojih postupaka i poziva mlade ljude da ne ponavljaju njene greške: "Nemojte ljude koji nemaju budućnost pretvarati u neke junake ili uzore. Uzor znači biti pametan, pokušati pomoći ljudima," zaključila je Kleri.

U septembru ove godine u Grčkoj je uhićeno više od 1.350 mladih zbog raznih kaznenih djela, a pokrenuto oko 1.200 postupaka, javlja DW.

Video možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije