Zaštita okoliša: Novi Zeland želi postati "nacija tamnog neba"

0
Radiosarajevo.ba
Zaštita okoliša: Novi Zeland želi postati "nacija tamnog neba"
Foto: Printscreen / Novi Zeland

Posljednjih godina sve više se bavimo učincima svjetlosnog onečišćenja na okoliš i zdravlje ljudi, kao i gubitkom noćnog neba kao kulturnog i prirodnog resursa.

Kako bi odgovorila na ovu zabrinutost, novozelandska vlada poduzela je niz mjera za promovisanje turizma tamnog neba i zaštitu svog noćnog neba.

Zapravo, Novi Zeland ima za cilj postati nacija tamnog neba s certifikatom Međunarodne udruge tamnog neba (IDSA), što je cilj bez presedana za zemlju veličine Novog Zelanda.

Maratonska sjednica Skupštine KS: Usvojeni izvještaji svih komunalnih preduzeća - za 2022. godinu

Maratonska sjednica Skupštine KS: Usvojeni izvještaji svih komunalnih preduzeća - za 2022. godinu

To uključuje stvaranje Međunarodnog međunarodnog zvjezdanog neba Aoraki Mackenzie 2012., koje je najveći rezervat tamnog neba na svijetu, kao i stvaranje smjernica za osvjetljenje tamnog neba za promicanje odgovorne prakse osvjetljenja.

Osim toga, vlada je najavila svoju namjeru ažuriranja svojih standarda i propisa o rasvjeti kako bi smanjila svjetlosno onečišćenje, kao i promicala razvoj infrastrukture i turističkih aktivnosti na tamnom nebu.

Postati najveća "nacija tamnog neba" na svijetu mogla bi imati važne privredne prednosti za Novi Zeland jer je astroturizam rastuća industrija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Jedinstven prizor iznad Dalmacije: Pojavljuje se svjetlost vidljiva jednom u 50.000 godina

Jedinstven prizor iznad Dalmacije: Pojavljuje se svjetlost vidljiva jednom u 50.000 godina

To bi također moglo pomoći u zaštiti jedinstvene prirodne i kulturne baštine zemlje, kao i u podizanju svijesti o važnosti očuvanja noćnog neba za buduće generacije.

Šta je "nacija tamnog neba"?

"Nacija tamnog neba" je zemlja koja je poduzela korake za zaštitu i očuvanje svog noćnog neba smanjenjem svjetlosnog onečišćenja i promicanjem odgovorne prakse osvjetljenja. To obično uključuje provedbu standarda i propisa o rasvjeti kako bi se smanjio utjecaj umjetnog svjetla na okoliš i ljudsko zdravlje, kao i promicanje turizma tamnog neba i obrazovanja.

Izraz "nacija tamnog neba" relativno je nov i pojavio se kao odgovor na sve veću zabrinutost u vezi s utjecajem svjetlosnog onečišćenja na okoliš, ljudsko zdravlje i kulturnu baštinu.

Simbol Pariza: Eiffelov toranj zbog uštede gasi svjetla sat vremena ranije

Simbol Pariza: Eiffelov toranj zbog uštede gasi svjetla sat vremena ranije

Svjetlosno onečišćenje odnosi se na prekomjerno i loše usmjereno korištenje umjetnog svjetla koje može ometati prirodne procese, narušiti ekosisteme i imati negativan utjecaj na ljudsko zdravlje i dobrobit.

Novi Zeland želi postati "nacija tamnog neba" kako bi zaštitio i očuvao svoje noćno nebo, koje je važan prirodni i kulturni resurs. Zemlja ima dugu tradiciju promatranja zvijezda i astroturizma zbog čistog neba i niske razine svjetlosnog onečišćenja. Međutim, posljednjih godina sve više se bavimo učincima svjetlosnog onečišćenja na okoliš, ljudsko zdravlje i kulturnu baštinu. Postavši “nacija tamnog neba”, Novi Zeland ima za cilj smanjiti svjetlosno onečišćenje i promovirati odgovornu rasvjetu kako bi zaštitio svoje noćno nebo.

Postati “nacijom tamnog neba” moglo bi imati nekoliko prednosti za Novi Zeland. Prvo, to bi moglo pomoći u zaštiti jedinstvene prirodne i kulturne baštine zemlje, uključujući njezinu izvornu maorsku kulturu, koja je blisko povezana sa zvijezdama i noćnim nebom. Drugo, moglo bi promovirati održivi turizam privlačenjem posjetitelja zainteresiranih za promatranje zvijezda i astroturizam. Konačno, ovo bi moglo podići svijest o važnosti očuvanja noćnog neba kao resursa za dobrobit ljudi i održivost okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije