Zapalio se migrantski centar u Meksiku: Muškarce ostavili zaključane, 39 smrtno stradalo

0
Hina
Zapalio se migrantski centar u Meksiku: Muškarce ostavili zaključane, 39 smrtno stradalo
Foto: Printscreen / Twitter / Snimak objavljen na društvenim mrežama

Ogorčenje raste u Meksiku nakon objave na društvenim mrežama snimke požara u migrantskom centru u Juarezu koji je odnio život 39 migranata, piše BBC.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador danas je obećao izvesti odgovorne pred sud.

Ispred bolnice u Juarezu koji je smješten uz granicu sa SAD-om, dok je preko puta granice teksaški El paso, članovi porodica zabrinuto su čekali vijesti o svojim voljenima povrijeđenima u požaru.

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Počinje isplata uvećanih penzija i razlika za prva tri mjeseca

Službenici za migracije danas su objavili kako je do sada život izgubilo 39 osoba, prenosi Reuters.

Vjeruje se da je dvadeset Gvatemalaca poginulo u požaru koji je kasno u ponedjeljak izbio u centru za prihvat migranata u Juarezu na sjevernoj meksičkoj granici, saopćilo je danas gvatemalsko ministarstvo vanjskih poslova. Prethodno je rečeno da je u požaru poginulo 28 gvatemalskih državljana.

Vlasti vjeruju da su požar kasno u ponedjeljak izazvali migranti paljenjem madraca u znak protesta, nakon što su otkrili da će biti deportirani. U toku je istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo u centru.

Lopez Obrador rekao je da su u centru radili zaposlenici vladinom Nacionalnog instituta za migracije (INM), ali i zaposlenici iz privatne kompanije.

"Neće biti pokušaja skrivanja činjenica, nikakvog pokušaja pokrivanja bilo koga", rekao je na konferenciji za novinare u Ciudad de Mexicu.

Sve žrtve su muškarci, a meksička vlada je pod pritiskom da otkrije zašto su umrli, nakon što su dužnosnici rekli da su žene iz centra uspješno evakuirane, navodi Reuters.

Na društvenim mrežama širi se videosnimak koji pokazuje muškarce kako neuspješno pokušavaju otvoriti vrata s rešetkama dok se prostorija puni dimom.

BBC je verificirao tu snimku i razgovarao s Alejandrom Coronom, koordinatoricom Isusovačke službe za izbjeglice u Juarezu.

"Vrata su uvijek bila zaključana kada smo posjećivali (centar). Čak i kada smo došli razgovarati s migrantima, oni nisu mogli izaći. Morali smo ostati vani", kazala je.

"Ne znam za izlaz u nuždi, koliko ja znam vrata koja vidite na videu su jedini izlaz", dodala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije