Zaoštrava se problem manjka osoblja u njemačkim bolnicama

0
Radiosarajevo.ba
Zaoštrava se problem manjka osoblja u njemačkim bolnicama
Foto: DPA / Ozbiljno upozorenje za područje grada Minhena

Uprava većina njemačkih bolnica računa na zaoštravanje problema s manjkom osoblja za njegu bolesnika, vidi se iz novog istraživanja u koji je agencija dpa imala uvid.

Menadžeri u 86 posto klinika iz istraživanja ocjenjuju da će problem s deficita osoblja na odjeljenjima opće medicine u naredne tri godine postajati sve teži, navode autori zajedničke studije revizorske kuće BDO i Njemačkog bolničkog instituta DKI.

"Bolnice previđaju crnu budućnost", piše u studiji.

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Sjećanje na Bojana Tončića: U jeku NATO bombardovanja rekao ne Vojsci Jugoslavije

Njima najviše nedostaju kvalifikovani kandidati za mjesta medicinskih sestara i tehničara. Odlaskom osoblja u penziju ili na druge poslove samo povećava deficit.

Prema rezultatima istraživanja, skoro svaka bolnica, njih 94 posto, nema dovoljno osoblja na odjeljenju opće medicine. U prosječnoj bolnici nepopunjeno je osam posto radnih mjesta.

Šansa za posao u Njemačkoj: Hiljade eura premije za nove zaposlenike

Šansa za posao u Njemačkoj: Hiljade eura premije za nove zaposlenike

Na odjeljenjima intenzivne njege, u bezmalo tri četvrtine bolnica na odjeljenjima intenzivne njege otvoreno je 12 posto predviđenih radnih mjesta.

Bolnice pokušavaju da riješe problem nedostatka osoblja garancijama zapošljavanja mladih na praksi i uvozom radnika iz inostranstva.

"Urkos svim naporima, manjak se u ovom trenutku jedva pokriva", izjavio je Karl Blum iz DKI.

Planirana reforma bolničkog sistema i druge mjere u oblasti zdravstva, poput reforme obuke njegovatelja, neće popraviti stanje, ocijenila je uprava većine bolnica.

Trećina čak smatra da će spajanje školovanja za njegovanje bolesnih, djece i starih problem samo pogoršati.

"Ako se to nastavi, bolnice će morati da zatvaraju odjeljenja, i to ne zbog manjka novca, nego jer nemaju dovoljno osoblja za njegu", ocijenio je šef odsjeka za zdravstvenu zaštitu u BDO Volker Penter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije