Zakharova: "Napadi na vlastita nuklearna postrojenja potpis ukrajinskog režima"

4
Radiosarajevo.ba
Zakharova: "Napadi na vlastita nuklearna postrojenja potpis ukrajinskog režima"
Foto: EPA-EFE / Maria Zakharova

Maria Zakharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije odgovorila je pismenim putem na novinarsko pitanje o izjavama Kijeva o opasnosti nuklearne elektrane u Černobilu koju su nedavno preuzeli Rusi.

"Predstavnici kijevskog režima, uključujući Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine (SNRIU), nedavno su podmetnuli informacije o situaciji oko nuklearne elektrane u Černobilju koje nisu istinite i predstavljaju dezinformacije. 

Ruske snage preuzele su kontrolu nad elektranom na način koji je isključio bilo kakvu opasnost po njenu sigurnost. Postignut je dogovor sa osobljem zasebnog ukrajinskog gardijskog bataljona o zajedničkoj zaštiti sigurnosti energetskih blokova i strukture skloništa. Nivoi pozadinskog zračenja u elektrani su normalni, što je potvrdila i IAEA.

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Pravoslavni vjernici danas slave Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik

Ipak, jedinice pod kontrolom kijevskog režima redovno prave provokacije u cilju stvaranja vanredne situacije u nuklearnoj elektrani.

Na primjer, 9. marta, Oružane snage Ukrajine su namjerno izvele subverzivni čin kako bi oštetile dalekovode koji dovode električnu energiju u sistem elektrane za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva. Istovremeno su spriječili popravne jedinice da obnove napajanje.

Zapadne zemlje koriste takvu provokaciju da podstaknu antirusku histeriju na raznim međunarodnim platformama, uključujući IAEA.

Možemo vas uvjeriti da su posljedice tog subverzivnog čina odmah otklonjene. Prvo su uključeni rezervni dizel agregati, a potom je obnovljeno trajno napajanje električnom energijom iz bjeloruske elektroenergetske mreže.

Namjeravamo i dalje raditi na održavanju sigurnosti tog objekta.

Napadi na vlastita nuklearna postrojenja postali su potpis vladajućeg ukrajinskog režima. Za to je kriv Kijev, američki gospodari Vladimira Zelenskog i američki vazali u NATO-u. Bez njihove podrške takve provokacije bi bile besmislene.

Zapadni politički oportunisti, koji ohrabruju akcije Vladimira Zelenskog, ugrožavaju ljudske živote ne samo u Ukrajini i Rusiji, već i širom Evrope", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije