Zajednička izjava lidera povodom Svjetskog dana izbjeglica

Radiosarajevo.ba
Zajednička izjava lidera povodom Svjetskog dana izbjeglica
Foto: EPA / Federica Mogherini i Johannes Hahn

Povodom Svjetskog dana izbjeglica, Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije, Johannes Hahn, komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj, Dimitris Avramopoulos, komesar za migracije i unutrašnje poslove, Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama, i Vera Jourová, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost, dali su sljedeću izjavu:

„Svake minute, svakoga dana, gotovo 31 osoba bude prisilno raseljena. Preko 68,5 miliona ljudi je u ovom trenutku bilo prisiljeno napustiti svoje domove zbog sukoba i nasilja, progona, prirodnih katastrofa ili itekako stvarnih posljedica klimatskih promjena. Od ovog broja, 25,4 miliona su izbjeglice.

Više od 67 godina nakon Ženevske konvencije o statusu izbjeglica iz 1951., njezina međunarodna načela relevantnija su nego ikada. Ta su načela sadržana u pravnoj stečevini EU-a, a EU i dalje ostaje opredijeljena zalaganju za one kojima je pomoć potrebna.

Kao jedan od globalnih aktera, radimo na rješavanju najvećih kriza diplomatskim sredstvima. Kao vodeći donator globalne pomoći u svijetu, osiguravamo humanitarnu pomoć i podršku izbjeglicama, tražiteljima azila i raseljenim osobama, na području i izvan Europe. Pokazali smo nezapamćenu podršku tokom migracijske krize 2015. i 2016. godine kroz prihvat stotina hiljada izbjeglica u bijegu od rata i progona te nastavljamo pružati zaštitu onima kojima je potrebna: zemlje članice EU-a su samo tokom 2017. godine osigurale zaštitu za preko 538.000 osoba.

Naša podrška stiže i do onih raseljenih zbog dugotrajnih sukoba, od Afganistana i Kolumbije do Afričkog roga, reagirajući i na krize u nastajanju, poput raseljavanja pripadnika naroda Rohingya. Omogućila je spas milionima izbjeglica iz Sirije i njihovim zajednicama prihvata u zemlji i širom regije.

U ovim nastojanjima, sarađujemo s našim partnerima širom svijeta, sigurni da se samo kroz globalni odgovor možemo oduprijeti izazovu koji je pred nama. U tom cilju gradimo sve snažnije odnose s visokim komesarom Ujedinjenih naroda za izbjeglice, odgovaramo na nedaće izbjeglica širom svijeta i razvijamo inovativna rješenja. Na primjer, u decembru 2017. godine, zajedno smo uspostavili hitni tranzitni mehanizam za evakuaciju osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita iz Libije do daljeg preseljenja u Europu i do sada smo već pružili pomoć za preko 1.600 osoba. Ova ista načela solidarnosti, podijeljene odgovornosti, multilateralizma i angažmana će biti i naša vodilja u usvajanju UN-ovog Globalnog sporazuma o izbjeglicama kasnije tokom godine.

Ali izazovi ostaju. Moramo nastaviti raditi zajedno s našim državama članicama na uspostavljanju većeg broja zakonitih i sigurnih pravaca i zatvoriti opasne i nezakonite migracijske rute. Tokom naredne dvije godine, države članice su se obavezale da će preseliti više od 50.000 najranjivijih osoba i osigurati im novi dom u EU. Također, nužno je da, bez odlaganja, postignemo sporazum o reformi našeg zajedničkog europskog sistema azila temeljenog na načelima odgovornosti i solidarnosti. I moramo raditi još i više na poticanju integracije onih koji uživaju zaštitu u Europskoj uniji, posebno najugroženijih, poput žena i djece.

U vremenima sve glasnije retorike podjela usmjerene protiv ranjivih kategorija koji bježe od rata i progona, EU štiti te će i dalje štititi one kojima je to potrebno, jednako kao što i ćemo i dalje nastojati donijeti stabilnost u područjima sukoba.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije