Zahtjev Izraela: Ukinite UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama

Anadolija
Zahtjev Izraela: Ukinite UN-ovu agenciju koja pomaže palestinskim izbjeglicama
Šef izraelske vlade Benjamin netanyahu pozvao je Ujedinjene nacije da zatvore agenciju UNRWA, koja je zadužena za brigu i pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

On je na današnjoj sjednici kabineta kazao kako je američkoj ambasadorici pri UN-u kazao da je došlo vrijeme da UN razmotri pitanje daljeg postojanja ove agencije.

Optužujući UNRWA da kritikom izraelske politike podstiće mržnju prema Izraelu, Netanyahu je kazao kako bi se ta agencija trebala zatvoriti i integrirati u širu agenciju Ujedinjenih nacija koja brine o pitanjima izbjeglica u svijetu.

Glasnogovornik agencije UNRWA Chris Gunness je hitro reagirao i poručio da ta agencija djeluje na jasnom mandatu koji joj je dao UN.

“Pitanje palestinskih izbjeglica se mora riješiti kao dio političkog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta na Bliskom istoku. Vrijeme je da se politički djeluje u pravcu rješavanja tog dugotrajnog problema“, poručio je Gunness.

UNRWA je agencija koju je UN osnovao daleke 1949. godine sa mandatom da radi na osiguranju osnovnih potreba pet miliona palestinskih izbjeglica na Bliskom istoku i da brine o kampovima u kojima je većina tih izbjeglica smještena.

U petak je UNRWA saopćila kako je u Gazi otkrila postojanje tajnog tunela koji spaja dvije škole u tom blokiranom palestinskoj pojasu. Izrael je potom optužio palestinski pokret Hamas da zloupotrebljava djecu i škole UNRW-a za pripremu napada na Izrael, a Hamas je negirao te optužbe i poručio da poštuje tu agenciju i njenu pomoć palestinskoj djeci i izbjeglicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije