Zabrinuti Trumpovim najavama: 11 miliona ilegalaca ne želi kući

Anadolija
Zabrinuti Trumpovim najavama: 11 miliona ilegalaca ne želi kući
/ Anadolija
Najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će podići zid na granici sa Meksikom i deportovati sve migrante koji nemaju dokumente zabrinula je oko 11 miliona ilegalnih migranata u toj zemlji.

Milioni migranata su ilegalnim putevima došli u Sjedinjene Američke Države (SAD) i tu zasnovali život. Nakon Trumpovih predizbornih obećanja značajno je povećan rasizam i govor mržnje protiv muslimana i drugih manjina. 

Prema podacima iz 2014. godine u SAD-u se nalazi 11,1 miliona ilegalnih migranata. Više od polovine, 52 posto, čine Meksikanci zatim slijede migranti iz Centralne Amerike sa 15 posto i 12 posto iz Azije. Među njima se nalazi i šest posto migranata iz Južne Amerike, po pet sa Kariba, iz Evrope i Kanade. Preostali dio čine oni iz nekih drugih zemalja svijeta. 

Prema podacima PEW-a, oko osam od 11,1 miliona aktivno učestvuje na tržištu rada. Najviše ilegalnih migranata nalazi se u Californiji, Texasu, Floridi, New Yorku, New Jerseyju i Illinoisu. 

Oko 66 posto njih više od deset godina živi u SAD-u. Veliki dio radi u sektorima za koje ne treba stručna kvalifikacija. Uglavnom rade kao perači u restoranima ili radnici na građevinama. 

Samo u New Yorku živi oko 750.000 ilegalnih migranata. Mnogi restorani na Manhattanu nude poslove ilegalnim migrantima iz Meksika. Među njima je i Francisco Castillo koji je 2008. godine došao u SAD ostavljajući u rodnoj zemlji suprugu i sina. 

U SAD je prešao tako što je dao 1.500 dolara mafiji koja ga je prokrijumčarila u zemlju. Jedan dio novca je dao u Meksiku, a ostatak nakon što je prešao granicu. Na ovaj čin se odlučio zbog loše ekonomske situacije u Meksiku, a u New Yorku živi u četverosobnoj kući sa još sedam Meksikanaca. 

Sigurnosne mjere koje su u posljednje vrijeme poduzete na granicama utiču i na ilegalne prelaske. Castillo je istakao da je cijena ilegalnog prelaska kod mafije porasla na 8.000 dolara. 

Nakon pobjede Trumpa, prema Castillovim riječima, diskriminacija je povećana posebno u južnim dijelovima SAD-a. On do sada nije imao problema, ali je izrazio zabrinutost zbog novonastale situacije u toj zemlji. 

"Ne razumijemo zašto je Trump ovoliko protiv nas Meksikanaca", poručio je Castillo. Istakao je da im se pripisuju različite stvari poput dilanja droge, silovanja i sličnih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije