Zabrinjavajući podaci WHO: Neplodnost pogađa jedan od šest parova

1
Hina
Zabrinjavajući podaci WHO: Neplodnost pogađa jedan od šest parova
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Neplodnost pogađa jedan od šest parova širom svijeta, saznaje se iz objavljenog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 posto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohotnog razreda ta brojka iznosi 16,5 posto.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da izvještaj pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

"Omjer ljudi pogođenih neplodnošću ukazuje na potrebu da se u što većoj mjeri omogući pristup liječenju i da taj problem više ne bude po strani kada je riječ o naučnom istraživanju i zdravstvenoj politici, kako bi se osigurao siguran, učinkovit i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele", rekao je šef WHO-a.

WHO definira neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sistema zbog neuspjeha da žena zatrudni nakon 12 ili više mjeseci nezaštićenih spolnih odnosa.

"To može izazvati duševnu bol, stigmu i financijske probleme te utjecati na mentalno i psihosocijalno stanje", saopćio je WHO.

WHO svoje izvještaje bazira na 133 od 12.000 istraživanja provedenih širom svijeta od 1990. do 2021.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije