Hemikalije u sapunima, kozmetici, lijekovima i deterdžentima utječu na neplodnost

Radiosarajevo.ba
Hemikalije u sapunima, kozmetici, lijekovima i deterdžentima utječu na neplodnost
Pixabay / Ilustracija
Parabeni u sapunima, kremama za sunčanje, kozmetici, lijekovima, deterdžentu smanjuju kvalitet spermatozoida.

Osim toga, naučnici tvrde da oni mijenjaju oblik spermatozoida i njihovu veličinu, čineći ih abnormalnim, što se povezuje sa neplodnošću.

Oni mijenjaju DNK u spermi i ograničavaju brzinu spermatozoida, što sve zajedno utječe na teškoće pri začeću. Spermatozoidi postaju slabije pokretni pa su manje šanse da će nakon ejakulacije doći do jajašca i oploditi ga. Parabena ima svuda oko nas, piše Daily Mail.

"Vrlo teško je izbjeći parabene jer su široko rasprostranjeni, ali možemo da pokušamo da smanjimo njihov utjecaj na naše tijelo korištenjem proizvoda na kojima piše da ne sadrže parabene", kaže autorka studije Joana Jurevic sa Instituta Nofer u Lodgu.

Za potrebe istraživanja sprovedena je analiza urina 315 muškaraca koji su već posjećivali kliniku za plodnost. Potom je ispitana količina parabena u tim uzorcima. Rezultati su pokazali da je prisutnost ovih hemikalija bila znatno povezana sa neplodnošću.

Jedna vrsta parabena, butilparaben, pokazala se posebno štetnom za spermu, i značajno je utjecala na njen kvalitet.

Parabeni su široko rasprostranjeni konzervansi koji se koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Ima ih i u nekim lijekovima, pesticidima, plastici, deterdžentima, hrani, igračkama...

Najčešći su metilparaben, propilparaben i butilparaben. Proizvođači ponekad kombinuju parabene kako bi pojačali njihovo dejstvo.

Samo neki od parabena su zabranjeni u EU, ali su dozvoljeni u drugim dijelovima svijeta. Tako, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dozvoljava njihovu upotrebu.

Osim negativnog utjecaja na plodnost, parabeni mogu da imaju razvojne, neurološke i imunološke nuspojave, upozoravaju u stručnjaci Nacionalnog zdravstvanog instituta SAD.

Potencijalni su uzročnici raka dojke kod žena, utvrdila je studija Univerziteta Reding. Parabeni mogu da oponašaju estrogen, a postoji velika povezanost između estrogena i raka dojke, objašnjavaju naučnici. Parabeni se lako upiju sa pazuha u tkivo dojke žena, a više od polovine slučajeva raka dojke nastaje na gotovo istovjetnom mjestu dojke.

"Nove studije pokazuju da se parabeni mogu pronaći u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, a jedna vrsta parabena, propil paraben, nalazi se u potpazušnom dijelu dojke u većoj količini nego drugi kaže specijalistica za rak dojke", doktorka Filipa Darbre.

Ona dodaje da se iz dojke parabeni mogu širiti u ostale dijelove tijela. Ipak, Darbre vjeruje da bi, i ako kada bi se uklonili parabeni iz dezodoransa, žene i dalje dobijale rak dojke.

Naučno je dokazano da parabeni mogu da izazovu poremećaj rada štitne žlijezde i da doprinose nastanku kancera povezanih sa hormonima.

Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji u tijelu oponašaju ženski hormon, estrogen, a apsorbiraju se direktno u krvotok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije