Zabranjeno najveće neonacističko udruženje u Njemačkoj

1
Radiosarajevo.ba
Zabranjeno najveće neonacističko udruženje u Njemačkoj
Foto: Profimedia / Njemačka policija/Ilustracija

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) je zabranila još jedno ekstremno desničarsko udruženje. Policija je u utorak ujutru pretražila 26 stanova 39 članova, kao i prostorije udruženja "Zajednica vrste - Germanska vjerska zajednica života sazdanog prema prirodi".

Racija je bilo u 12 od 16 njemačkih pokrajina.

Zabranu udruženja iz miljea takozvanih narodnih naseljenika ministarstvo je pripremalo više od godinu dana. Pridjevi "narodni" odnosno "njemački-narodni" su u ovom kontekstu sinonimi za nacionalsocijalistički. Za zabranu su bili odlučujući nalazi Kancelarije za zaštitu ustava, njemačke unutrašnje obaveštajne službe.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

U jednoj publikaciji Kancelarije za zaštitu ustava iz 2020. se sada zabranjena zajednica opisuje kao "trenutno najveće njemačko neonacističko udruženje sa etničkim, rasističkim, antisemitskim i antihrišćanskim karakteristikama". Zajednica je svoje članove ohrabrivala da imaju što više djece.

Fezerova je u saopštenju "Zajednicu vrste" opisala kao "sektaško, najdublje rasističko i antisemitsko udruženje". Za zabranu je rekla i da je u najboljem interesu djece. "Ova desničarska ekstremistička grupacija je pokušala odvratnom indoktrinacijom djece i mladih da stvori nove neprijatelje ustava."

Zabrana se, prema navodima ministarstva, odnosi i na sve dijelove pokreta koji ima oko 150 članova. Tu spadaju "družine", "gilde", "prijateljski krugovi" i jedan savez pod imenom "Porodična radionica".

Funkcionerka vladajućih Zelenih Irene Mihalić je rekla da treba ispitati i veze "Zajednice vrste" sa "Nacionalsocijalističkim podzemljem", terorističkom organizacijom koja je između 2000. i 2007. ubila 10 osoba. Tvrdi se i da je ekstremista Štefan Ernst (Stephan) koji je 2019. ubio predsednika regionalne vlade u Kaselu, Valtera Libkea (Walter Lübcke), bio član "Zajednice vrste".

Ministarka je prošle nedjelje zabranila elitnu neonacističku grupu "Hamerskinsi Nemačka" ("Hammerskins Deutschland"). "Zajednica vrste" nije ništa manje opasna, rekla je, prije svega zbog "manipulativnog indoktrinišućeg vaspitavanja djece" i dijeljenja odgovarajućih tekstova.

U obrazloženju zabrane navodi se da zajednica širi pogled na svijet koji narušava ljudsko dostojanstvo pod maskom pseudoreligijskog germanskog vjerovanja u bogove. Glavni cilj je očuvanje "vrste", što se može izjednačiti sa nacionalsocijalističkim konceptom "rase".

Kancelarija za zaštitu ustava je u svom aktuelnom godišnjem izveštaju navela da je cilj ovakvih pokreta uglavnom "očuvanje Nijemaca". "Biti Nijemac" se prvenstveno definiše u odnosu na etnički koncept naroda prema ideologiji "krvi i tla", prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije