Zabranjeni protesti "Žutih prsluka" u Parizu

Radiosarajevo.ba
Zabranjeni protesti "Žutih prsluka" u Parizu
FOTO: EPA / Sa ranijih protesta

Protesti „Žutih prsluka“ u Parizu bit će zabranjeni na Jelisejskim poljanama i na prilazima toj pariškoj aveniji, kao i oko Jelisejske palače i Nacionalne skupštine, objavila je policija.

Ta je odluka donesena još u ponedjeljak nakon prošlog vikenda kada je došlo do sukoba demonstranata sa snagama reda i pljački restorana i dućana.

"Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim prosvjedima" ove subote, napisao je novi šef pariške policije Didier Lallement, koji je imenovan na to mjesto nakon što je premijer Edouard Philippe u ponedjeljak smijenio načelnika pariške policije Michela Delpuecha.

Okupljanja su zabranjena "na Jelisejskim poljanama, na dijelovima dugim 100 metara u pokrajnjim ulicama koje izlaze na Jelisejske poljane, kao i oko Slavoluka pobjede i u području koje okružuje Jelisejsku palaču i Nacionalnu skupštinu", pojasnila je policija u saopćenju.

Premijer Philippe je u ponedjeljak najavio oštre mjere, a uz Pariz rekao je da će proteste zabraniti i na "Trgu Pey-Berland u Bordeauxu i na Trgu Capitole u Toulouseu".

Tamo ćemo "odmah pristupiti rastjerivanju svih skupina", rekao je Philippe. Premijer je usto najavio "znatno" povećanje kazni za zabranjene skupove.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije