Za stanovništvo u Gazi humanitarna pomoć od 11.000 tona

Anadolija
Za stanovništvo u Gazi humanitarna pomoć od 11.000 tona
Brod "Lady Leyla" s humanitarnom pomoći za stanovništvo u Gazi, nakon puta dugog 35 sati, stigao je u izraelsku luku Ašdod.

Brod koji prevozi 11.000 tona humanitarne pomoći, u petak je isplovio iz međunarodne luke u Mersinu u Turskoj.

U okviru normalizacije odnosa Turske i Izraela, postignute tokom ove sedmice, dogovorena je i dostava 11.000 tona humanitarne pomoći u Gazu.

Ministar razvoja Turske Lutfi Elvan je tokom svečanog ispraćaja humanitarnog broda kazao da je ovo lijep primjer solidarisanja s palestinskim narodom.

Brod su dočekali turski i izraelski državni zvaničnici.

Na brodu se nalazi pomoć u vrijednosti 25 miliona turskih lira (15 miliona KM), s 13.557 paketa hrane, 5.000 tona brašna, 3.000 tona šećera, 2.000 tona riže, 500 tona suncokretovog ulja, te veće količine odjeće, obuće, više od 10.000 igračaka kao i proizvodi namijenjeni djeci.

Nakon istovaranja broda, koordinacijom Turskog crvenog polumjeseca pomoć će biti prevezena u Gazu i podijeljena onima kojima je ona prijeko potrebna.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je ranije izjavio da će se nakon obnavljanja odnosa s Izraelom u Gazu moći dostavljati osnovne životne potrepštine kao što su hrana, lijekovi i materijal za izgradnju zgrada.

Delegacije Turske i Izraela su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane. Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod Mavi Marmaru 31. maja 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije