Xi Jinping rekordni treći put potvrđen za lidera partije: Ojačao potpunu kontrolu

0
Hina
Xi Jinping rekordni treći put potvrđen za lidera partije: Ojačao potpunu kontrolu
Foto: EPA / Održan redovni kongres

XI Jinping potvrđen je za lidera kineske komunističke partije rekordni treći put zaredom na redovnom kongresu partije održanom u Pekingu.

Kineski predsjednik očekivano je pobijedio na kraju zasjedanja partije koje je trajalo sedmicu i na kojemu je Jinping izbacio iz rukovodstva sve one koje je smatrao svojim protivnicima.

Xi je izašao na pozornicu sa šest novih članova uskog rukovodstva partije za koje se sve smatra da su mu potpuno podređeni što je protumačeno kao dodatno jačanje potpune kontrole Jinpinga nad komunističkom partijom. Nakon predstavljanja saradnika održao je govor.

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

"Prepuni samopouzdanja krećemo na put na kojem ćemo od Kine napraviti još moderniju socijalističku zemlju u svim pogledima. Želimo osvježiti kinesku naciju na svim frontovima i krenuti u još veću modernizaciju. Kina mora ostati na visokom stepenu pripravnosti kao student na ispitu koji nikad neće završiti", rekao je Xi i dodao:

Šokantan snimak: Bivšeg predsjednika Kine nasilno odveli usred kongresa

Šokantan snimak: Bivšeg predsjednika Kine nasilno odveli usred kongresa

"Kina je bila i ostat će vrlo važna za napredak čitavog svijeta i neće odstupiti od svojih načela, a to su brz ekonomski rast i dugogodišnja stabilnost. Partija će postati nepobjediva samo ako dopusti da se i ona može mijenjati".

Govor je završio pozivom stranim novinarima da posjete Kinu. Xi je na kongresu partije izmijenio partijski ustav prema kojemu je njegova uloga vođe još istaknutija. Njegove prijedloge promjene ustava usvojilo je 2.300 delegata partije.

Delegati su podržali uključivanje nekoliko koncepata u ustav. Vodeći principi su koncept koji potvrđuje Xijev položaj kao jezgru partije i "Xi Jinpingove ideje o socijalizmu u kineskom stilu u novoj eri". Dodane su i ostale smjernice koje od 96 miliona članova stranke zahtijevaju lojalnost, integritet, podršku vodstvu i partijskoj liniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije