WikiLeaks objavio dio dokumenata Erdoganove partije

Radiosarajevo.ba
WikiLeaks objavio dio dokumenata Erdoganove partije
WikiLeaks je objavio dio dokumenata vladajuće stranke u Turskoj.

Uprkos masovnim cyber napadima, objavljen je dio od skoro 300.000 e-mailova i na hiljade fileova, prenosi B92.net.

Prije dva dana iz WikiLeaksa su najavili da planiraju objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

Dio od 294.548 e-mailova Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) objavljeno je u 23:00 sata prema lokalnom vremenu u Turskoj.

"WikiLeaks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovr na čistke u Turskoj nakon pokušaja državnog udara“, navedeno je u saopćenju WikiLeaksa.

"Verficirali smo materijal i izvor, koji ni na koji način nije povezan s pokušajem državnog udara, niti s rivalskim političkim partijama ili državama“, dodaje se u saopćenju.

WikiLeaks navodi da je objavljivanje skoro 300.000 emailova samo prvi dio u nizu i obuhvata 762 "sandučeta" koja počinju slovima od A do I.

Svi emailovi su s domena "akparti.org.tr" koji pripada vladajućoj poličkoj stranci u Turskoj.

Emailovi su iz perioda od 2010. do 6. jula. 2016. godine, samo sedmicu dana prije neuspjelog puča.

WikiLeaks navodi da su, uoči objavljivanja dokumenata pretrpjeli cyber napad, koji je vjerovatno za cilj imao sprečavanje objavljivanja imejlova.

"Napadi se i dalje nastavljaju i korisnici imaju teškoće u pristupu materijalu", dodaje se.

Režim Recepa Tayipa Erdogana smijenio je za 72 sata 49.321 osobu nakon neuspjelog pokušaja vojnog puča u zemlji. Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsjednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mjere provedene poslije neuspjelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opće represije u zemlji.

U noći sa 15. na 16. juli pokušan je vojni puč u Turskoj, s glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema posljednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije