Na redu je obrazovna čistka: 1.577 dekana dobilo zahtjev da podnese ostavke!

Radiosarajevo.ba
Na redu je obrazovna čistka: 1.577 dekana dobilo zahtjev da podnese ostavke!
/ Anadolija
Vrhovno vijeće visokog obrazovanja Republike Turske zatražilo je da ostavke podnese 1.577 dekana svih državnih univerziteta i univerziteta pri fondacijama.

Turska vlada obećala je da će platiti skupu cijenu oni koji stoje iza propalog vojnog puča 15. jula u kojem je ubijeno 240 osoba.

Prethodno su oduzete funkcije 399 službenika Ministarstva porodice i socijalne politike, a s dužnosti je smijenjeno i 257 osoba zaposleni u kabinetu premijera.

Nacionalna obavještajna služba Republike Turske (MIT) razriješila je dužnosti 100 osoba koje su imale status pasivnog osoblja.

Ministarstvo obrazovanja Turske suspendovalo je 15.200 zaposlenih u prosvjeti zbog veze s propalim vojnim pučem, javila je privatna turska televizija NTV.

Ova odluka uslijedila je nakon ranijih čistki hiljada ljudi zaposlenih u turskim oružanim snagama, policiji, pravosuđu, Ministarstvu finansija, kabinetu premijera Binalija Yildirima i direktoratu za vjerske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije