WHO upozorava: Europa jedina regija s porastom smrtnosti od COVID-a

2
AA
WHO upozorava: Europa jedina regija s porastom smrtnosti od COVID-a
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom u Europi porasla za pet posto u protekloj sedmici, što je čini jedinom regijom u svijetu u kojoj se povećala smrtnost od COVID-19.

Zdravstvena agencija UN-a objavila je da su potvrđeni slučajevi COVID-19 skočili za šest posto na globalnoj razini, potaknuti porastom u Americi, Europi i Aziji.

U sedmičnom izvještaju o pandemiji objavljenom u utorak uvečer, WHO je naveo da je broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u svim regijama osim Europe ostao stabilan ili u padu, te je prošle sedmice iznosio oko 50.000 širom svijeta.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Od 3,3 miliona prijavljenih novih infekcija koronavirusom u svijetu, 2,1 milion je u Europi.

Oko 60 posto ljudi u zapadnoj Europi u potpunosti je vakcinisano protiv COVID-19.

WHO je naveo da slučajevi zaraze u Africi, na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji opadaju od jula.

Unutar Europe, WHO je naveo da je najveći broj novih slučajeva zabilježen u Rusiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Smrtnost je povećana za 67 posto u Norveškoj i za 38 posto u Slovačkoj.

Zdravstvena agencija ranije je opisala Europu kao epicentar pandemije koja je u toku i upozorila da bi do januara moglo biti 500.000 smrtnih slučajeva više ako se ne poduzmu hitne mjere.

Prošle sedmice Austrija, Nizozemska i još neke države ponovno su uvele mjere izolacije kako bi pokušale usporiti širenje koronavirusa, dok je Velika Britanija odlučila uvesti dopunske doze vakcine za sve starije od 40 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije