WHO saopćila lijepe vijesti: Od početka godine smrtnost od COVID-a pala za 95 posto

3
Hina
WHO saopćila lijepe vijesti: Od početka godine smrtnost od COVID-a pala za 95 posto
Foto: EPA-EFE / Tedros Adhanom Ghebreyesus

Broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 pao je za 95 posto od početka godine, saopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorivši ipak da virus nije nestao.

Kako navodi WHO, virus neće tako skoro nestati i zemlje cijelog svijeta moraju naučiti kako upravljati njegovim posljedicama izvan hitnih situacija, kao što su posljedice koje osjećaju osobe zaražene takozvanim dugim COVID-om.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a, dodao je da svaka deseta infekcija ima simptome dugog COVID-a, što znači da bi stotine miliona ljudi mogle trebati dugotrajno liječenje.

Herojski čin učenika: Jedini skočio u vodu i spasio prijatelja koji se utapao

Herojski čin učenika: Jedini skočio u vodu i spasio prijatelja koji se utapao

"Ipak, optimizam crpimo u neprestanom padu broja prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om koji su pali za 95 posto od početka ove godine", istaknuo je na medijskoj konferenciji.

"U nekoliko zemalja virus se ponovno širi i u zadnje četiri sedmice umrlo je 14.000 ljudi", rekao je.

Prema njegovim riječima, kao što pokazuje pojava soja XBB.1.16, "virus i dalje mutira i još je sposoban uzrokovati novi val zaraze i smrt".

Maria Van Kerkhove, zadužena za borbu s COVID-om u WHO-u, rekla je da soj XBB i njegove podvarijante sada prevladavaju na svjetskoj razini.

Čelnik WHO-a ponovno je istaknuo da njegova organizacija ne gubi nadu da će proglasiti kraj javnozdravstvenog hitnog stanja zbog COVID-19. Iduća kvartalna sjednica WHO-a o toj temi treba se održati u maju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije