WHO: Indijska varijanta koronavirusa je razlog za globalnu zabrinutost

4
Radiosarajevo.ba
WHO: Indijska varijanta koronavirusa je razlog za globalnu zabrinutost
Foto: EPA-EFE / Pandemija u Indiji

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala je varijantu koronavirusa koja je prvi put pronađena u Indiji prošle godine kao razlog za globalnu zabrinutost.

Preliminarne studije pokazuju kako se mutacija B.1.617 širi lakše od ostalih varijanti te zahtijeva daljnje istraživanje, piše BBC.

Varijanta se već proširila na više od 30 zemalja, kaže WHO.

Tri druge varijante iz Velike Britanije, Južne Afrike i Brazila dobile su istu oznaku.

Prije nego mutacija dobije oznaku "varijante koja zabrinjava" (VOC) mora imati dokaze o ispunjavanju barem jednog od nekoliko kriterija, uključujući lak prijenos, težu bolest, smanjenu neutralizaciju protutijelima ili smanjenu učinkovitost liječenja i cjepiva.

Varijanta se proučava kako bi se utvrdilo je li odgovorna za smrtonosni val u Indiji, zbog kojeg su trenutno preplavljene indijske bolnice i krematoriji.

Indija je jučer prijavila 366.161 novu infekciju i 3754 smrtna slučaja, što je manje od rekorda. Stručnjaci kažu kako bi stvarne brojke mogle biti daleko veće od prijavljenih.

Veliki porast broja zaraženih znači da je nestašica kisika i dalje problem, koji se sad proširio i izvan glavnog grada Delhija.

Lokalni mediji u južnoj državi Andhra Pradesh izvijestili su da je 11 pacijenata s covidom umrlo preko noći u gradu Tirupati nakon što je dolazak cisterne koja je opskrbljivala bolnice kisikom odgođen.

Indijska vlada kaže da postoje dokazi o vezi između varijante i indijskog smrtonosnog drugog vala, ali da korelacija još nije "u potpunosti uspostavljena".

Nekoliko je država tokom posljednjih mjesec dana nametnulo lokalizirani lockdown i policijski sat.

Međutim, vlada premijera Narendre Modija pod sve je većim pritiskom da uvede lockdown u cijeloj zemlji i tako pokuša zaustaviti širenje virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije