Washington ne želi još uvijek komentirati referendum u Turskoj

Anadolija
Washington ne želi još uvijek komentirati referendum u Turskoj
Američki State Department saopćio je da pomno prati dešavanja u vezi s referendumom o ustavnoj reformi u Turskoj, ali da u ovoj fazi neće komentirati rezultate.

Neimenovni zvaničnik američkog Ministarstva vanjskih poslova je kazao kako SAD prati rasplet situacije nakon referenduma u Turskoj, ali kako neće komentirati slučaj sve dok ne budu potvrđeni rezultati i dok OSCE ne objavi svoja prva zapažanja.

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland je na službenoj internet stranici te organizacije objavio kako je prema preliminarnim rezultatima izvjesno da će referendum potvrditi podršku birača reformi ustava u toj zemlji.

“Uzimajući u obzir te rezultate, lideri Turske u narednom periodu trebaju dobro promišljati naredne poteze“, poručio je Jagland.

Ukazujući na važnost neovisnosti pravosudnih institucija, Jagland je kazao kako je Vijeće Evrope u tom pogledu spremno pružiti punu podršku Turskoj kao punopravnoj članici te zajednice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije