Rekordna izlaznost turske dijaspore na referendumu o ustavnim promjenama

Anadolija
Rekordna izlaznost turske dijaspore na referendumu o ustavnim promjenama
Rekordan broj turskih državljana koji žive izvan te zemlje izašao je na referendum o ustavnim promjenama održan u nedjelju, saopćio je danas Koordinacioni centar za nadgledanje izbora vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

"Glasači u inozemstvu dali su snažnu podršku referendumu izlaskom u procentu od 48 posto", saopćio je Mustafa Yeneroglu. 

Više od 59 posto dijaspore s pravom glasa koja je izašla na referendum glasala je za ustavne promjene kojima će trenutni parlamentarni sistem u zemlji biti zamijenjen predsjedničkim, rekao je Yeneroglu. 

Na referendumu je glasalo "za" oko 77 posto Turaka u Belgiji, 73 posto u Holandiji, 63 posto u Francuskoj i 63 posto u Njemačkoj. 

Milioni glasača izašli su na birališta u nedjelju kako bi odlučili o izmjeni Ustava Turske o uvođenju izvršnog predsjedništva. 

Prema preliminarnim rezultatima, 51 posto birača glasalo je za ustavne promjene dok je nešto manje od 49 posto bilo protiv. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije