Yildrim: Ovo je pobjeda turskog naroda i države

Anadolija
Yildrim: Ovo je pobjeda turskog naroda i države
Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i premijer Turske Binali Yildirim izjavio je kako je na referendumu pobijedio turski narod i država.

Nakon objavljivanja preliminarnih rezultata današnjeg referenduma o ustavnoj reformi u Turskoj, premijer Yildirim se obratio okupljenim brojnim simpatizerima ispred sjedišta AK Partije u Ankari i cijeloj turskoj javnosti, a tom prilikom je istakao kako je ovo vrijeme da svi shvate i nauče da je turski narod jedno i da nema mjesta separatistima i izdajnicima.

Izrazivši zahvalnost svim biračima koji su danas glasali na referendumu, Yildirim se posebno zahvalio pripadnicima snaga sigurnosti i članovima biračkih mjesta za uloženi trud kako bi referendumski proces protekao u miru i demokratskom duhu.

“Ovim glasanjem je otvorena nova stranica demokratije Turske. Hvala Turska, hvala veliki moj narode. Poseban selam osnivaču AK Partije i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu“, poručio je Yildirim.

On je kazao kako je mnogo truda uloženo da se na demokratskom referendumu dobije volja naroda, te se zahvalio i opozicionoj partiji MHP-u i njenom lideru Devletu Bahceliju na podršci u tom procesu.

“Nema stajanja, nastavljamo sa mjesta na kojem smo stali. Imat ćemo različite prijedloge, ali čuvat ćemo svoje jedinstvo. To je bogatstvo demokracije. Na trgovima smo ljudima objašnjavali i drugačije, a narod je izabrao da podrži ustavnu reformu. Narod je izabrao i odobrio prelazak na predsjednički sistem“, kazao je Yildirim.

Ističići kako je turski narod još jednom pokazao da nikome nikada neće dozvoliti sklapanje zavjera i podjele, Yildirim je kazao da je narod najbolji odgovor poslao i izdajnicima poput terorista FETO-a koji je u julu prošle godine izveo neuspjeli pokušaj vojnog udara.

“Otvoreno kažem, nema gubitnika na ovom referendumu, a pobjednik je Turska i turski narod. Pobjednik je demokracija. Sada je vrijeme za jedinstvo i da zajedno gradimo državu. Nema mjesta za podjele. Danas su osramoćeni oni koji su kovali zavjere i loše scenarije za Tursku, a pobijedila je domokracija, pravna država i narod“, kazao je Yildirim.

Yildirim je također kazao kako će Turska nastaviti putem progresa i ekonomskog rasta, te je još jednom zahvalio svima koji su izašli na referendum i još jednom potvrdili da je Turska i njen narod jedno, bez obzira na različite mišljenja. Dodao je da su jednako važni i oni koji su glasali za i oni koji su glasali protiv reforme.

Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) saopćila je da je prebrojano 98,82 posto biračkih listića i da je 51,34 posto birača podržalo provedbu ustavne reforme i uvođenja predsjedničkog sistema, dok se 48,66 posto birača izjasnilo protiv.

Na referendum je izašlo 87 posto od ukupnog broja registriranih birača.

I predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je čestitao političkim liderima i narodu Turske na referendumskoj odluci koja je potvrdila većinsko opredjeljenje da se u Turskoj uvede efikasan sistem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije