Warren Buffett podnio ostavku i donirao novac

1
Radiosarajevo.ba
Warren Buffett podnio ostavku i donirao novac
FOTO: EPA / Warren Buffett

Warren Buffett, američki investitor težak desetke milijardi dolara, podnio je ostavku na mjesto povjerenika Organizacije Billa i Melinde Gates.

Otkako se prije 15 godina obvezao da će donirati svoje bogatstvo koje je zaradio upravljanjem firmom Berkshire Hathaway, Buffet je polovicu dao u dobrotvorne svrhe.

Milijarder (90) je izjavio da je već godinama "neaktivni povjerenik" Udruženja, ali da u potpunosti podržava izvršnog direktora Marka Suzmana te da su im se ciljevi "100 posto poklapali".

Buffer nije objasnio zašto podnosi ostavku, ali je najavio da će udruženju Gates i četiri sestrinske dobrotvorne organizacije donirati 4,1 milijardu dolara, odnosno 15,2 milijuna dionica Berkshirea, što je u sklopu njegova obećanja da će donirati 99% svog ukupnog bogatstva.

Od 2006. Buffet je donirao više od 41,5 milijardi dionica Berkshirea, a 32,7 milijuna je otišlo Zakladi Gates. Ukupan iznos njegovih donacija sada vrijedi oko 100 milijardi dolara jer je cijena dionica Berkshirea porasla.

"Tokom mnogih desetljeća prikupio sam gotovo neshvatljivu svotu jednostavno radeći ono što volim", rekao je Buffett. "Društvo ima koristi od mog novca: ja nemam."

Bill Gates rekao je da je zahvalan na dugotrajnom prijateljstvu s Buffetom i da će prema njemu uvijek imati dubok osjećaj odgovornosti.

Da Warren Buffett nije donirao većinu svog bogatstva, njegova vrijednost bila bi otprilike jednaka onoj Jeffa Bezosa, osnivača Amazona i najbogatije osobe na svijetu prema časopisu Forbes, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije