Vrućine krajem jula uzele danak: Skoro 3.000 mrtvih u Evropi, 400 u Holandiji

Fena
Vrućine krajem jula uzele danak: Skoro 3.000 mrtvih u Evropi, 400 u Holandiji

Gotovo 400 osoba umrlo je u Holandiji tokom nedavnog rekordnog toplotnog talasa koji je pogodio Evropu krajem jula, objavila je holandska Nacionalna agencija za statistiku CBS.

Kako se navodi, ukupno je u Evropi umrlo 2.964 osoba tokom toplotnog talasa, počevši od nedjelje 22. jula, što je za oko 15 posto više od sedmičnog prosjeka tokom ljeta, prenosi agencija Reuters.

Temperaturni rekordi počeli su da se bilježe širom Evrope krajem jula i da prelaze 40 stepeni, a u Holandiji je to počelo da se događa od 25. jula.

Broj smrtnih slučajeva u Holandiji tokom te sedmice uporediv je sa stopom tokom dva toplotna talasa u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabilježenim u toj zemlji, navodi CBS.

Oko 300 preminulih osoba su ljudi starosti preko 80 godina, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na istoku Holandije gdje su temperature više, a gdje toplotni talas traje duže nego u drugim dijelovima zemlje.

Stručnjaci za klimatske promjene upozoravaju da bi takve visoke temperature mogle da postanu uobičajene zbog opšteg zagrijavanja planete zbog emisije štetnih gasova, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije