Vrijeme ističe, dogovora još nema: Prijeti li bankrot SAD-u?

0
Hina
Vrijeme ističe, dogovora još nema: Prijeti li bankrot SAD-u?
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma Kongresa Kevin McCarthy završili su u ponedjeljak pregovore bez dogovora o podizanju granice američkog duga od 31,4 biliona dolara.

Biden i McCarthy nastavit će razgovore jer je ostalo još samo deset dana do moguće insolventnosti koja bi mogla uništiti američku privredu.

Predsjednik, demokrat, i čelnik Zastupničkog doma, republikanac, nastojali su ostvariti napredak u pregovorima, dok McCarthy od Bijele kuće traži da pristane na smanjivanje potrošnje u saveznom proračunu, što Biden smatra "ekstremnim", a predsjednik pak želi podignuti poreze bogatima, što republikanci odbijaju.

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

Podcast s Tomom: Almir Kurt Kugla – raznolikost talenata i životnih pustolovina

"Mislim da su razgovori bili produktivni. Još nismo postigli dogovor", rekao je McCarthy novinarima nakon jednosatnih razgovora s Bidenom u Ovalnom uredu. Rekao je da će predstavnici njihovih ureda nastaviti razgovore i dodao: "Mislim da je dogovor još moguć."

Dogovor mora biti postignut do 1. juna, do kada će biti ili podignuta granica duga ili SAD više neće moći servisirati svoje dugove, što bi, upozoravaju ekonomisti, moglo izazvati recesiju.

Biden je prije sastanka rekao da je "optimističan" te da bi mogli postići napredak. Objema stranama potreban je dvostrani dogovor koji će predstaviti svojem biračkom tijelu, rekao je, dodajući da su neke nesuglasice još moguće.

Jedini afroamerički republikanski senator: Tim Scott objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

Jedini afroamerički republikanski senator: Tim Scott objavio kandidaturu za predsjedničke izbore

Ministrica financija Janet Yellen u ponedjeljak je podsjetila na to koliko je malo vremena ostalo, rekavši da prema procjenama Ministarstvo "vrlo vjerovatno" početkom juna više neće moći plaćati sve državne obaveze, ne podigne li se granica duga.

Savjetnici Bijele kuće održali su dvosatni sastanak s republikanskim pregovaračima na Capitol Hillu, a prema prvim pokazateljima razgovori su dobro počeli.

Svaki dogovor o podizanju granice duga moraju prihvatiti oba doma Kongresa. McCarthyjevi republikanci kontroliraju Zastupnički dom, dok Bidenovi Demokrati drže Senat.

Da li Americi prijeti haos koji će platiti cijeli svijet?: 'Najveća greška u historiji'

Da li Americi prijeti haos koji će platiti cijeli svijet?: 'Najveća greška u historiji'

Neuspjeh u podizanju granice duga izazvao bi inosolventnost koja bi potresla financijsko tržište i izazvala povećanje svih kamatnih stopa - od onih na zajmove za automobile do onih na kreditne kartice.

Kada Biden i McCarthy postignu dogovor, trebat će nekoliko dana da on bude prihvaćen u Kongresu. McCarthy je rekao da se dogovor mora postići ove sedmice da bi bio prihvaćen u Kongresu i da bi ga Biden potpisao na vrijeme.

Dužnosnik bijele kuće u ponedjeljak je rekao da su republikanski pregovarači prošle sedmice predlagali dodatna smanjenja financiranja programa za opskrbu hranom Amerikanaca lošijeg imovinskog statusa, te je naglasio da nijedan dogovor ne može biti prihvaćen u Kongresu bez potpore obje strane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije