Vrijedna arheološka otkrića u Bugarskoj: Novac iz perioda kasnog Rima otkriven u tvrđavi

0
Fena
Vrijedna arheološka otkrića u Bugarskoj: Novac iz perioda kasnog Rima otkriven u tvrđavi
Foto: Fena / Novac iz Rimskog doba

Na tvrđavi Kale Širokovo u Ruseu otkriveni su novčići iz perioda kasnog Rima, rekao je za BTA kustos Odjela za arheologiju Regionalnog historijskog muzeja u Ruseu, Dejan Dragoev.

Novac je iz perioda rimskog cara Konstansa II. Iskovan je 651. godine nove ere i izrađen je od bronze. To je jedan od najnovijih antičkih novčića otkrivenih u savremenoj Bugarskoj tokom arheoloških istraživanja, objasnio je Dragoev.

On će u četvrtak, 13. aprila uvečer predstaviti rezultate arheološkog istraživanja sa tvrđave Kale Širokovo sprovedenog prošle godine u Ekomuzeju u Ruseu.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Kasnorimska i srednjovjekovna tvrđava nalazi se na prirodno zaštićenoj stijeni između rijeka Baniski i Černi Lom.

Dragoev je rekao da je uz ciljana sredstva Ministarstva kulture i opštine Dve Mogili, a uz saradnju gradonačelnika Božidara Borisova, istražen dio glavnog zida tvrđave sa susjednom kulom i pomoćni zid kasnorimskog utvrđenja.

"Otkriveni zidovi imaju impresivnu veličinu i tehniku gradnje. Građeni su od velikih, do dva metra dugačkih kamenih blokova, na kojima su arheolozi pronašli razne znakove koje su postavljali drevni majstori klesari. Dokumentovana širina zida tvrđave i kula je između 3,50 i 4,80 metara, što ga čini najširim trenutno poznatim zidom tvrđave na teritoriji moderne Bugarske države", objasnio je arheolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije