Vrhovni sud Iraka poništio kandidaturu Zebarija za predsjednika

0
Fena
Vrhovni sud Iraka poništio kandidaturu Zebarija za predsjednika
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Irak / Ilustracija

Vrhovni sud Iraka odbacio je u nedjelju kandidaturu političara veterana Hoshyara Zebarija da se kandiduje za predsjednika nakon što je protiv njega podnesena tužba zbog optužbi za korupciju.

Zebari, 68, koji je deset godina bio ministar vanjskih poslova nakon invazije pod vodstvom SAD-a 2003. kojom je svrgnut diktator Sadam Hussein, prethodno je bio "suspendovan" iz utrke 6. februara, uoči zakazanog datuma za predsjedničke izbore u parlamentu u kojoj je bio favorit.

Zastupnici su protiv Zebarija podnijeli tužbu Vrhovnom sudu uz obrazloženje da bi njegovo učestvovanje bilo "protuustavno" zbog nepodmirenih optužbi za korupciju i na temelju ugleda.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Savezni sud je presudom odlučio poništiti kandidaturu Hoshyara Zebarija za predsjednika republike", objavila je državna novinska agencija INA.

U utorak je parlament najavio ponovno otvaranje registracije kandidata za uglavnom ceremonijalnu predsjedničku funkciju, nakon odgode zbog nedostatka kvoruma.

Zebari, također bivši ministar finansija, isprva se smatrao favoritom od ukupno 25 kandidata, zajedno s aktualnim predsjednikom Barhamom Salehom.

Podnositelji pritužbe naveli su Zebarijevo razrješenje s mjesta ministra finansija 2016. od strane parlamenta "zbog optužbi povezanih s finansijskom i administrativnom korupcijom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije