Postignut sporazum: Kraj američke borbene misije u Iraku

0
Radiosarajevo.ba
Postignut sporazum: Kraj američke borbene misije u Iraku
Foto: EPA-EFE / Mustafa al-Kadhimi i Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden i irački premijer Mustafa al-Kadhimi su postigli sporazum o okončanju američke borbene misije u Iraku do kraja ove godine, 18 godina nakon što su američke snage stigle u zemlju.

Povlačeći posljednje američke trupe iz Afganistana do kraja avgusta, Biden privodi kraju borbene misije koje je započeo bivši predsjednik George W. Bush.

Biden je ugostio Kadhimija u Ovalnom uredu, gdje su prvi put razgovarali licem u lice o odnosima između zemalja, piše Hina.

''U Iraku ćemo biti prisutni, nastavit ćemo s obukom, pomagat ćemo i suočit ćemo se s IS-om kada to bude potrebno, no od kraja godine nećemo biti u borbenoj misiji", izjavio je Biden.

Trenutno se u Iraku nalazi 2500 američkih vojnika usmjerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Američke  Države već su se usredotočile i na osposobljavanje iračkih snaga.

SAD su napale Irak u martu 2003. na temelju optužbi da je tadašnji irački predsjednik Saddam Hussein razvijao oružje za masovno uništenje. Oružje, međutim, nikada nije pronađeno.

Posljednjih godina cilj američke misije jest pomoći poraziti militante Islamske države u Iraku i Siriji.

"Niko misiju neće proglasiti dovršenom. Cilj je trajni poraz IS-a", rekao je visoki američki dužnosnik uoči Kadhimijeva posjeta.

Dužnosnik administracije nije rekao koliko će američkih vojnika ostati u Iraku radi osposobljavanja iračkih snaga.

Očekuje se da će dvojica čelnika dogovoriti i više ne-vojnih sporazuma vezanih za zdravstvo, energetiku i druga pitanja.

SAD namjerava Iraku dati 500.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina protiv koronavirusa u okviru COVAX-a, globalne inicijative za osiguravanje ravnopravnog i pravednog pristupa vakcinama.

Biden je kazao da bi doze trebale stići za nekoliko sedmica.

Sjedinjene Američke Države će osigurati i 5.2 miliona dolara za finansiranje misije UN-a za nadzor oktobarskih izbora u Iraku.

''Veselimo se izborima u oktobru'', izjavio je Biden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije