Iz Ambasade BiH za Radiosarajevo.ba: Naši građani u Iraku su na sigurnom

O. Kavazović
Iz Ambasade BiH za Radiosarajevo.ba: Naši građani u Iraku su na sigurnom
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Irak / Ilustracija

Situacija u Iraku iz dana u dan se usložnjava, a Ambasada BiH u Jordanu koja nerezidentno pokriva i ovu zemlju, svakodnevno radi na prikupljanju podataka o građanima Bosne i Hercegovine na ovom području, izjavio je za Radiosarajevo.ba Mato Zeko, ambasador Bosne i Hercegovine u Jordanu.

Kako je kazao, ambasada ne raspolaže preciznim podacima o broju naših građana u Iraku, iz razloga što oni većinom ne prijavljuju svoj boravak Ambasadi Bosne i Hercegovine.

"Građani Bosne i Hercegovine u Irak dolaze preko međunarodnih kompanija i većinom se ne javljaju Ambasadi koja bi im mogla pružiti svoje usluge, a i to bi nama olakšalo posao jer znamo koliko naših građana boravi na području Iraka", kazao nam je Zeko.

Bosanci u Iraku: Napetost se osjeti u zraku, spremamo se za evakuaciju

Građane BiH upozorio je da u narednom periodu ne putuju prema ovom području.

"Situacija se u Iraku usložnjava iz dana u dan. Irak je lijepa zemlja sa velikim potencijalom ali nažalost ovi sukobi su ga unazadili. Građane BiH savjetujemo da ne putuju prema ovom području u narednom periodu", napomenuo je ambasador BiH.

Na naš upit da li je Ambasada spremna pružiti pomoć pri evakuaciji naših stanovnika iz Iraka, Zeko je kazao kako će u slučaju eskalacije sukoba, naši građani biti evakuirani iz ratne zone.

"Građani BiH koji trenutno borave u Iraku su na sigurnom. U slučaju eskalacije sukoba u ovom području, bit ćemo spremni za njihovu evakuaciju", kazao je na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba ambasador BiH u Jordanu Mato Zeko.

Podsjećamo, tenzije u Iraku ponovo su aktuelne nakon što je jedna grupa provalila u američku ambasadu u Bagdadu. SAD je za ovaj incident optužila Iransku revolucionarnu gardu, a nedugo zatim je po naređenju američkog predsjednika Donalda Trumpa likvidiran general Qaseem Soleimaini, što je izazvalo dodatne napetosti na Bliskom istoku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije