Vraćaju se kontrole na granicama u Europskoj uniji: Evo kada počinju i koliko će trajati

0
AA
Vraćaju se kontrole na granicama u Europskoj uniji: Evo kada počinju i koliko će trajati
Foto: EPA - EFE / Austrijska granica / Ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner objavio je u utorak da Austrija uvodi granične kontrole sa Slovačkom.

"Kontrole će početi u utorak u ponoć i trajat će deset dana, ali se po potrebi mogu produžiti", rekao je Karner na konferenciji za novinare u Beču.

Dodao je da će se kontrole prvenstveno tragati za bandama trgovaca ljudima, a ne na 'male putnike'. Mjere će, kako je rekao, pomoći Beču da spriječi rute trgovaca ljudima kroz Austriju.

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Vladimir Putin na izložbi gledao simulaciju "nuklearnog tastera": Odbio ga je pritisnuti

Slovačka se sve više suočava sa sve većim brojem ilegalnih migranata koji ulaze u zemlju kako bi stigli do Njemačke i Zapadne Europe.

Češki premijer Petr Fiala napisao je na platformi X da njegova zemlja također uvodi sporadične provjere na granici sa Slovačkom zbog sve većeg priliva migranata u EU. Dodao je da su u koordinaciji sa Poljskom koja uvodi slične kontrole. Vlada u Bratislavi reagirala je sa na najavljene kontrole.

"Migraciji je potrebno europsko rješenje za vanjske granice. Ako jedna zemlja počne više čuvati svoju granicu, to će dovesti do kaskadnog učinka zbog kojeg ćemo svi platiti", rekao je slovački premijer Ludovit Odor.

Olaf Scholz: "U Njemačku dolazi previše izbjeglica"

Olaf Scholz: "U Njemačku dolazi previše izbjeglica"

Vlada Austrije koju predvode konzervativni OVP i Zeleni od prošlog ljeta vodi strožu migracijsku politiku. Kao rezultat toga, u prvoj polovici 2023. broj zahtjeva za azil smanjen je za 30 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova Austrije.

Beč se također oslanja na ubrzane procedure u procesu azila. Osim toga, zabilježen je i veliki broj deportacija.

Austrija takođe pomaže Srbiji, Mađarskoj i Sjevernoj Makedoniji, sa više od 130 policajaca, koji zajedno s lokalnim graničnim organima u tim zemljama jačaju kontrolu granica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije