Luđak za volanom: Vozio čak 306 km/h, ali se izvukao bez kazne!

0
Radiosarajevo.ba
Luđak za volanom: Vozio čak 306 km/h, ali se izvukao bez kazne!
/ Foto: ADAC

U oktobru prošle godine na autocesti E313 između Antwerpena i Liègea u blizini Boirsa u Belgiji jednom je vozaču izmjerena brzina kretanja vozila od 306 km/h na mjestu gdje je dopušteno 120 km/h.

Sada je ovaj događaj dobio i svoj epilog, piše Jutarnji.hr.

Od kazne vozaču za debelo prekoračenje brzine s ugrožavanjem svih učesnika u saobraćaju neće biti ništa.

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

SIPA u Sarajevu uhapsila državljanina Finske, za njim bila raspisana Interpolova potjernica

Razlog: policijska kamera za mjerenje brzine Sirien NK7 odobrena je za iskazivanje prekoračenja brzine do 300 km/h, a brzine veće od te brojke izuzete su iz mjerenja.

Tome je tako zato što su pravila za kamere u Belgiji propisana takozvanim "kraljevskim dekretom" pa je maksimalna brzina za konkretnu napravu određena do 300 kilometara na sat, izjavio je Michel Niezen, šef dobavljača radara Sirien za valonski SudPresse.

Štaviše, "luđaka za volanom" nije ni bilo moguće idenfikovati jer nije snimljena nijedna fotografija automobila (ponovo, kamera snima samo do 300 km/h).

Tako je na radarskom ekranu stajalo samo da je izmjerena brzina - veća od 300 km/h.

Prema Nieuwsblad.be vozač je mogao biti kažnjen barem zbog "namjernog ometanja saobraćaja", ali s obzirom na to da su registracijske oznake ostale nepoznanica, nema ni utvrđivanja identiteta pa ni kažnjavanja.

Čini se da čak ni zakonodavci nisu uzeli u obzir da bi se neko u zemlji sa strogom policijom poput Belgije uopće usudio brzinu preko ionako vrlo visokih 300 km/h... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije