Von der Leyen: Živjela Evropa i živjela nezavisna Ukrajina

9
Fena
Von der Leyen: Živjela Evropa i živjela nezavisna Ukrajina
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Manje od 30 godina nakon ratova na Balkanu opet su se začule ratne sirene, zemlja Ukrajinaca više nije sigurna, djeca, žene i muškarci umiru, rekla je predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen na vanrednoj sjednici Evropskog parlamenta o Ukrajini.

"Putin je odlučio da Ukrajina nema pravo da postoji, ali mi to nikad nećemo dopustiti. Nikad nećemo dozvoliti da se to desi", kazala je von der Leyen.

Predsjednica EU Komisije kazala je da je sada došao ključni trenutak za Evropu.

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Pljusak u Sarajevu iznenadio građane: Pogledajte prizore sa ulica glavnog grada BiH

Citirala je Kyiv Independent koji je u članku opisao sukob između Rusije i Ukrajine kao "sukob dva svijeta, i dva sistema vrijednosti."

"Jedan podrazumijeva vladavinu zakona, a drugi vladavinu sile. Jedan podrazumijeva demokratiju, a drugi autokratiju. Kako sada budemo reagovali odredit će budućnost međunarodnog sistema i našu sudbinu", kazala je ona.

Zahvalila je svim Evropljanima koji izlaze na demonstracije i otvaraju vrata svojih domova ukrajinskim izbjeglicama.

"Evropa će biti iz Ukrajince ne samo na početku nego i u narednim sedmicama i mjesecima. Stoga predlažem da se pokrene privremeni zaštitini mehanizam koji će obezbiejditi ukrajinskim izbjeglicama pristup školama, zdravstvu i radu. Oni to zaslužuju i mi to moramo uraditi", rekla je von der Leyen.

Osvrnula se na sankcije, kazavši da je EU bila jedinstvena u uvođenju sankcija Rusiji.

"Ako je Putin želio slomiti međunarodnu zajednicu, postigao je suprotno. Nikad nismo bili ujedinjeniji. Mi smo bili jedinstveni takvi ćemo ostati" naglasila je ona.

"Svjesna sam da će sankcije koštati i nas. Preživjeli smo dvije godine pandemije. Zaštita slobode dolazi sa cijenom i ovu cijenu smo spremni platiti jer sloboda nema cijenu", kazala je ona.

"Naše investicije danas će nas činiti više nezavisnim sutra. Ne možemo se oslanjati na energente od Rusije, pa smo se oslonili na druge snabdijevače. Gradimo nove energetske terminale, ali na duge staze moramo se osloniti na obnovljive izvore energije", rekla je ona.

Napomenula je da se evropska odbrana unaprijedila više u zadnjih šest dana nego u posljednjoj deceniji.

Kazala je da je Ukrajina danas bliža EU nego ikad ranije, ali da im predstoji još dug put. Međutim, naglasila je da prvo moraju okončati rat.

"Živjela Evropa i živjela nezavisna Ukrajina", zaključila je von der Leyen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije