EU usvojila paket sankcija protiv Rusije, oglasila se i Ursula von der Leyen

0
Radiosarajevo.ba
EU usvojila paket sankcija protiv Rusije, oglasila se i Ursula von der Leyen
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Nedugo nakon što je visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je da EU uvodi sankcije Rusiji izjavio je da je 27 članica EU danas jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, “zaboljeti Rusiju i to snažno“.

"Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba", rekao je Borell.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entita koji podrivaju ili prijete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prijećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

"Sankcijama ciljamo i ekonomske odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbijedili da oni koji su odgovorni zaista osjete ekonomske posljedice nelegalnih i agresivnih poteza", kaže Borell, piše Srpska info.

On dodaje da usvojene sankcije pogađaju i rusku državu i Vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema riječima Borell, kompletiran odlukom Njemačke da zaustavi rad Sjeverni tok 2.

Borell je upozorio da će EU, u zavisnosti od razvoja situacije, proširiti spisak sankcija protiv odgovornih za ukrajinsku krizu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oglasila se na Twitteru.

“Pozdravljam dogovor članica EU o novim sankcijama Rusiji, koja je proizvela krizu i odgovorna je za eskalaciju. Uskoro ćemo u saradnji s partnerima finalizirati paket sankcija”, rekla je šefica EK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije