Von der Leyen o diplomatskom incidentu u Ankari: To se desilo jer sam žena

4
Radiosarajevo.ba
Von der Leyen o diplomatskom incidentu u Ankari: To se desilo jer sam žena
EPA / Charles Michel, Erdogan i Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije progovorila je o diplomatskom incidentu u Ankari kazavši da je bila ponižena zato jer je žena.

Ona je tada ostala zatečena kada je na dočeku u turskoj prijestolnici mjesto pored predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana zauzeo njen kolega, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, prepustivši njoj sporedno mjesto u prostoriji.

O aferi nazvanoj Sofagate raspravljalo se i u Europskom parlamentu. Ursula von der Leyen činila se odlučna, dok je Charles Michel dolazeći na debatu izgledao kao da mu je neugodno, piše 24 sata.

Pravdao se da protokoli Komisije i Vijeća kojima predsjedaju nisu bili upoznati s rasporedom sjedenja u Ankari, svjestan da je na diplomatski incident trebao i sam reagovati.

"Čujem kritiku, očito. Ali u to sam vrijeme, i bez zadrške koju svi danas imamo, odlučio ne reagovati, kako ne bih stvorio politički incident", kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Ursula von der Leyen podsjetila je da je ona prva žena na čelu Europske Komisije i kao takva je trebala biti primljena. Ali nije.

"Stoga moram zaključiti da se to desilo jer sam žena. Bi li se to desilo da sam obukla odijelo i kravatu?", rekla je predsjednica Europske komisije.

Njeno glasno čuđenje postalo je od tada simbol takozvanog Sofagatea, skandala koji je dodatno narušio europsko-turske odnose. Dvadeset dana nakon toga, predsjednica Komisije priznaje kako je svjesna da nije prva žena u europskim institucijama koja je doživjela slično poniženje.

"Osjećala sam se povrijeđeno, osjećala sam se usamljeno i kao žena i kao Europljanka, jer se ovdje ne radi o rasporedu sjedenja ili protokolu. Ovo je srž onoga što mi jesmo", izjavila je von der Leyen.

I dok se turska diplomacija ranije pravdala da je takav raspored sjedenja dogovoren po prijedlogu EU, ovaj put nije reagovala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije