Zelenski u posjeti Velikoj Britaniji: Na sastanku sa kraljem Charlesom

0
Radiosarajevo.ba
Zelenski u posjeti Velikoj Britaniji: Na sastanku sa kraljem Charlesom
Foto: PA Media / Volodomir Zelenski sa kraljem Charlesom III

U historijskoj prigodi, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se sreo sa britanskim kraljem Charlesom III, te su razgovarali o britanskoj podršci Ukrajini u borbi protiv agresije Rusije na ovu zemlju. 

Iako je dobar dio rata proveo u Kijevu, te nije želio da napusti svoj narod, predsjednik Zelenski sada koristi svaku priliku da se sastane sa svojim saveznicima. Ovoga puta, u Buckinghamskoj Palači se susreo sa kraljem Charlesom, koji je tron preuzeo nakon smrti kraljice Elizabethe u septembru prethodne godine. 

Ukrajinski predsjednik i britanski monarh su pričali o visokom nivou podrške Velike Britanije za napor Ukrajine da odbije rusku agresiju na svojoj teritoriji. Zelenski je spomenuo kako je Charles bio u britanskoj avijaciji, rekavši kako je sada, u Ukrajini, svaki pilot kao kralj. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Zelenski posjetio London, Velika Britanija proširila sankcije Rusiji

Zelenski posjetio London, Velika Britanija proširila sankcije Rusiji

Zelenski je još dodao kako je i on, i cijela Ukrajina, zahvalna za podršku Velike Britanije tokom rata u Ukrajini. Napomenuo je da je ovo veliki momenat za njega, te da će mu tokom sastanka reći nešto što je jako važno za Ukrajinu i za Europu, piše MSN.

Podsjetimo, Velika Britanija je jedan od lidera u Europi u podršci Ukrajini. Britanski specijalci već dugi niz godina rade zajedno sa ukrajinskim snagama, te ih obučavaju za dejstva na ratnom polju.

Osim ove vrste podrške, Velika Britanija je slala i materijalnu podršku, posebno kroz veliki broj municije i oružja koju je poslala ukrajinskim snagama od početka agresije u februaru prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije