Volodimir Zelenski prvi put u Švedskoj od početka rata: 'Želimo Gripene'

4
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski prvi put u Švedskoj od početka rata: 'Želimo Gripene'
Foto: EPA / Zelenski zatražio avione Gripene od Švedske

Ukrajina je počela razgovarati sa Švedskom o mogućnosti da dobije njene borbene avione Gripen, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

To je bila njegova prva posjeta Švedskoj od početka ruske invazije u februaru 2022., a razgovori o nabavi Gripena, koje je opisao kao preliminarne, slijede nakon što je SAD odobrio Danskoj i Nizozemskoj da pošalju Ukrajini borbene zrakoplove F-16.

"Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima u vezi mogućnosti otvaranja pitanja dobivanja švedskih Gripena", rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu za novinare s Kristerssonom, dodajući da će to biti glavna tema na njegovim sastancima s drugim švedskim zvaničnicima.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Vlada Švedske je u junu navela kako će ukrajinskim pilotima omogućiti testiranje tih aviona koje proizvodi Saab, ali i istakla da treba sve svoje avione za odbranu švedske teritorije.

Zelenski je u subotu rekao da su ukrajinski piloti već počeli obuku na tim avionima.

Švedska je Ukrajini do sada poslala tenkove, sisteme za protuzračnu odbranu i oklopna pješadijska vozila Type 90. Ukupna vrijednost švedske pomoći Ukrajini iznosi 1,8 milijardi američkih dolara, piše AJB.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije