Volodimir Zelenski: Ko je lider koji se suprotstavio Putinu

3
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski: Ko je lider koji se suprotstavio Putinu
Foto: Facebook/Volodimir Zelensky / Volodimir Zelensky

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje u zemlji nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a jučer je izjavio i kako neće pobjeći iz zemlje, premda su ga Rusi označili kao glavnu metu.

Iako je poznat kao glumac i komičar, posebice po svojoj ulozi predsjednika Ukrajine u televizijskoj seriji “Sluga naroda”, Zelenski je diplomirao pravo, ali nikada nije radio kao advokat ili sudija, prenosi Večernji list.

Rođen je 1978., a njegov otac bio je šef odjela za kibernetiku Instituta za ekonomiju. Inače, otac i majka su mu židovske vjere.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Opsjednut komedijom

Zelenski je od mladosti bio opsjednut komedijom. Već sa 17 godina pobijedio je na lokalnom natjecanju komičara, a potom i osnovao Kvartal 95, neformalni tim komičara s kojim je nastupao diljem Ukrajine i zemalja nastalih raspadom SSSR-a.

Tokom 2003. Kvartal 95 počinje s produkcijom TV sadržaja i humorističnih emisija, no stvarnu slavu ova firma i sam Zelenski stekli su 2015. kada se počela emitirati serija “Sluga naroda”. Zelenski glumi srednjoškolskog nastavnika historije koji igrom slučaja postaje predsjednikom Ukrajine i hvata se u koštac s problemima kroz koje država prolazi.

Serija “Sluga naroda” jedan je od najuspješnijih televizijskih projekata u ukrajinskoj historiji, što je Zelenskom osiguralo ne samo veliku popularnost već i prilično velik imetak koji se danas mjeri u milionima dolara. Osiguralo mu je i bliskost s oligarhom Ihorom Kolomojskim, vlasnikom televizijske stanice Kanal 1+1, na kojoj se serija emitirala.

Mnogi ga se sjećaju i po sudjelovanju u jednom ukrajinskom TV showu gdje je sa svojom skupinom izveo tačku tokom koje su pred publikom svirali klavir, ali ne rukama nego svojim spolnim organima. Snimke su nastale prije nekoliko godina, a ovih su dana u jeku političkih zbivanja postale hit na interneru.

"Ponosan na razne talente našeg predsjednika. Čovjek ima m***", komentar je jednog Ukrajinca ispod videa.

Također, okušao se i kao redatelj, a prije 13 godina predstavio je svoj dugometražni igrani film koji je oduševio javnost. Od 2010. do 2012. godine bio je član upravnog odbora i generalni producent filma "Inter".

Profesionalna politička karijera

Kasnije je glumio u rusko-ukrajinskoj romantičnoj komediji 'Ured romantike', a 2012. godine glumio je Napoleona u ruskoj komediji koju potpisuje talentirani redatelj Maryusa Vaysberg. Iste godine pojavio se u još jednoj komediji, a riječ je također o rusko-ukrajinskom filmu pod nazivom '8 prvi Termini'.

Svoju profesionalnu političku karijeru započinje u martu 2018. kada je osnovao političku stranku pod nazivom 'Sluga naroda'. Već iduće godine objavio je i kandidaturu za predsjedničke izbore 2019. godine. Za predsjednika je izabran u aprilu 2019. godine, kada je s čak 70 posto glasova premoćno pobijedio protivnika Petra Porošenka. Za srednjoškolsku ljubav Olenu vjenčao se 2003. godine. Roditelji su kćerki Oleksandre i sina Kirila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije