Finske vlasti planiraju oduzeti naknadu nezaposlenima koji ne traže posao

Anadolija
Finske vlasti planiraju oduzeti naknadu nezaposlenima koji ne traže posao
FOTO: AA / Ilustracija / Traženje posla
Finske vlasti su saopćile da će umanjiti finansijsku naknadu nezaposlenim osobama u toj zemlji koje aktivno ne traže zaposlenje.

Vlada Finske je predložila da osmisli zakon kojim će od nezaposlenih zahtijevati da sedmično apliciraju na najmanje jedno radno mjesto kako bi mogli nastaviti primati dosadašnju naknadu za nezaposlene osobe.

Predložene promjene se ipak neće odnositi na nezaposlene osobe koje učestvuju u dodatnim obukama ili pohađaju određene kurseve.

Nezaposlene osobe bi trebale dokazati da su sedmično aplicirale najmanje na jedno radno mjesto ili će ostati bez naknade u periodu od 60 dana.

Ralf Sund, glavni ekonomista Finske konfederacije stručnjaka (STTK), kazao je da bi predložene mjere mogle nezaposlene osobe dovesti u vrlo tešku poziciju.

"U Finskoj bi, u poređenju sa Švedskom, kazneni period bio pet puta duži. Ako se osoba ne bude ponašala po zakonu, oduzet će joj se dvomjesečna naknada", rekao je Sund.

Većina građana u toj zemlji također smatra da bi takve mjere bile previše rigorozne.

Ukoliko pomenuti zakon bude zaista i usvojen, na snagu bi mogao stupiti početkom 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije