Vladimir Putin ima konkurenciju: Ovo je kandidatkinja za predsjednicu Rusije

2
Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin ima konkurenciju: Ovo je kandidatkinja za predsjednicu Rusije
Foto: East2West News / Yekaterina Duntsova

Bivša televizijska novinarka Yekaterina Duntsova je u srijedu izrazila svoju kandidaturu za predsjedničke izbore u Rusiji u martu, na kojima se očekuje da će Vladimir Putin pobijediti s velikom prednošću.

Duntsova, koja ima 40 godina, je u intervjuu za Reuters prošlog mjeseca pozvala na okončanje sukoba u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika, uključujući lidera opozicije Alekseja Navalnog.

Podnijela je dokumente zvaničnicima u Centralnoj izbornoj komisiji kako bi se formalno prijavila za izbore, na kojima se očekuje da će Putinova pobjeda biti unaprijed određena prema mišljenju podržavatelja i protivnika.

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Teška nesreća u Mostaru: Automobilom se zakucao u stub ulične rasvjete, ima povrijeđenih

Sada se suočava s velikom preprekom u prikupljanju 300.000 potpisa podrške njenoj kandidaturi iz cijele Rusije do 31. januara.

No, Duntsova je ispravila novinara koji ju je pitao smatra li da će vlasti stvarno dopustiti da se kandidira.

"Zašto govorimo o dozvoli ako je ovo moje pravo prema zakonu, ako imam tu mogućnost i potrebne kvalitete da se kandidiram?" odgovorila je. "Mi se samo krećemo prema formuli propisanoj saveznim zakonom, i za to nam nije potrebna dozvola bilo koga."

Putin, koji ima 71 godinu, bio je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. i traži još jedan šestogodišnji mandat. S obzirom na to da Navalny služi zatvorske kazne koje ukupno traju više od 30 godina, a drugi vodeći kritičari Kremlja su ili iza rešetaka ili izvan zemlje zbog rizika od hapšenja, nema uspostavljenog opozicijskog lika koji bi ga mogao izazvati.

Podržavatelji Navalnog nazivaju taj proces obmanom, tvrdeći da Kremlj, putem izborne komisije, kontrolira ko može kandidirati i može lako manipulirati glasanjem po potrebi uz pomoć neprozirnog elektronskog glasovnog sustava. Kremlj tvrdi da će Putin pobijediti jer uživa ogromnu podršku javnosti, s rejtingom u anketama od oko 80 posto.

Putin je ranije ovog mjeseca najavio svoju kandidaturu, ali do sada se nijedan drugi kandidat nije formalno prijavio. Oni koji su podržani od političke stranke trebaju samo 100.000 potpisa.

U intervjuu za Reuters, Duntsova je izbjegla koristiti riječ "rat" kako bi opisala sukob između Rusije i Ukrajine, koji Putin naziva "posebnom vojnom operacijom", i priznala je da se boji.

"Svaka normalna osoba koja poduzima ovaj korak bila bi prestrašena - ali strah ne smije pobijediti", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije