Je li Putin zaprijetio NATO-u: Rusija se priprema za novi veliki rat na sjeveru Europe?

3
Radiosarajevo.ba
Je li Putin zaprijetio NATO-u: Rusija se priprema za novi veliki rat na sjeveru Europe?
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin zaprijetio je Finskoj i NATO savezu te se priprema za "budući veliki rat", navodi se u analizi Instituta za proučavanje rata (ISW).

Prema izvještajima, ruski je predsjednik prijetio u izjavi koja je očito imala za cilj odbaciti zabrinutosti da Moskva predstavlja rizik za NATO.

Putin je prijetnje iznio u nedjelju, tokom intervjua za ruski državni TV kanal Rossiya 1. ISW tvrdi da je Putin pokušao opovrgnuti upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena da će Rusija napasti zemlju članicu NATO-a ako pobijedi u ratu u Ukrajini. Međutim, svoje je komentare popratio optužbom da su zemlje NATO-a stvorile sukob između Rusije i Finske i "uvukle" Finsku u Savez, piše Sky News.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Putin je izjavio da će biti problema s Finskom i da je pridruživanje Finske NATO-u potaknulo ruske dužnosnike da počnu formirati Leningradski vojni okrug (LVO) i koncentrirati vojne jedinice u sjeverozapadnom dijelu Rusije", navodi se u izvještaju.

ISW dalje objašnjava da Rusija trenutno reorganizira Zapadni vojni okrug (ZVO) kako bi ponovno formirala LVO i Moskovski vojni okrug (MVO).

Dodaju da su to potezi koji pokazuju dugoročno restrukturiranje u smjeru povećanih napora koji bi trebali Rusiju pripremiti na potencijalni budući širi sukob protiv NATO-a.

Oglasio se Putin o Bidenovoj izjavi o napadu Rusije na zemlju NATO-a

Oglasio se Putin o Bidenovoj izjavi o napadu Rusije na zemlju NATO-a

"Zapadni vojni okrug odgovoran je za rusku granicu uz NATO članice Litvu, Latviju i Estoniju, ali i Finsku, no pažnja tamošnjih vojnih dužnosnika uglavnom je posvećena sukobu u Ukrajini, koja je pretrpjela znatne gubitke.

Lenjingradski vojni okrug, koji će pod kontrolom imati područja uz granicu s Finskom, Švedskom i Arktikom, ukazuje na to da Putin to područje vidi kao mjesto za vojni odgovor na probleme s trenutnim i budućim NATO članicama u Skandinaviji", navodi se u analizi Instituta za istraživanje rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije