Vladajući pokret pobijedio na izborima, Lourenco novi predsjednik

Fena
Vladajući pokret pobijedio na izborima, Lourenco novi predsjednik
Angolski vladajući Narodni pokret za oslobođenje Angole (MPLA) pobijedio je na parlamentarnim izborima održanim u srijedu, a naredni predsjednik naftom bogate zemlje bit će Joao Lourenco, saopćila je u petak izborna komisija.

MPLA, koji vlada Angolom otkako je stekla nezavisnost od Portugala u 1975., osvojio je je 61,11 posto glasova i na osnovu toga većinu u parlamentu koji broji 220 poslaničkih mjesta, objavila je komisija nakon što je prebrojano 97 posto glasova.

Najveća opozicijska stranka, bivša pobunjenička grupa Nacionalna unija za potpunu nezavisnost Angole (UNITA), na drugom je mjestu s 26,71 posto osvojenih glasova.

Izborna pobjeda znači da MPLA može izabrati narednog predsjednika zemlje. Njen kandidat je Joao Lourenco, 63-godišnji ministar odbrane koji će naslijediti predsjednika Eduarda dos Santosa (74), nakon skoro 38 godina na vlasti.

Angolci se nadaju da će promjena označiti početak nove ere u zemlji od tridesetak miliona ljudi, za koju Svjetska banka navodi da trećina njenog stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno.

Više od 76 posto od devet miliona angolskih registrovanih glasača učestvovalo je na izborima održanim 23. augusta, saopćila je izborna komisija, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije