Vlada Gaze optužila Izrael da kradu organe iz tijela preminulih: Traže međunarodnu istragu

2
AA
Vlada Gaze optužila Izrael da kradu organe iz tijela preminulih: Traže međunarodnu istragu
FOTO: AA / Tijela Palestinaca koje je ubila izraelska vojska

Vladin ured za medije u Gazi iznio je optužbu protiv Izraela za krađu organa iz tijela mrtvih Palestinaca na sjeveru Pojasa Gaze i pozvao na formiranje nezavisne međunarodne istražne komisije.

U koordinaciji s Ujedinjenim nacijama, kako navode medicinski izvori, u utorak su u Gazu stigla tijela oko 80 Palestinaca koje je ubila izraelska vojska i zadržala ih zbog tekuće kopnene operacije na sjeveru Pojasa Gaze od 27. oktobra.

"Nakon pregleda tijela, postalo je jasno da je njihov izgled značajno izmijenjen, što nedvosmisleno ukazuje na to da je okupacija ukrala vitalne organe iz tijela ovih mrtvih Palestinaca", naveo je Vladin ured za medije je u saopćenju.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

U saopćenju se navodi da je okupator predao "neidentifikovana tijela, odbio da se označe njihova imena i da se utvrde mjesta odakle su ukradena".

Ured je osudio "nepoštovanje dostojanstva tijela 80 Palestinaca od strane vojske", koja su dostavljena preko prelaza Kerem Shalom na krajnjem jugu Pojasa.

"Okupacija je ponovila zločin zadržavanja tijela više puta tokom genocidnog rata. Prethodno je ekshumirala grobove u Jabaliji (na sjeveru Pojasa Gaze) i iz njih ukrala neka tijela", naveo je ured.

U Gazi poginuo jedan od izraelskih kandidata za Eurosong

U Gazi poginuo jedan od izraelskih kandidata za Eurosong

Vladin ured za medije pozvao je na "formiranje potpuno nezavisne međunarodne istražne komisije za otmice tijela preminulih i krađu njihovih vitalnih organa od strane okupacione vojske", ističući da Izrael još uvijek drži "tijela na desetke preminulih iz Gaze".

Ured je osudio "nereagiranje međunarodnih organizacija koje djeluju u Pojasu Gaze, poput Crvenog krsta, kada su posrijedi takvi užasni zločini koje je počinila okupaciona vojska".

Marwan al-Hams, direktor bolnice Abu Yousef al-Najjar u Rafahu, rekao je u utorak za Anadoliju da su ih Ujedinjene nacije obavijestile o "dopremanju u Gazu tijela oko 80 preminulih Palestinaca".

Stravično: Izrael prevozio tijela Palestinaca u masovnu grobnicu

Stravično: Izrael prevozio tijela Palestinaca u masovnu grobnicu

"Tijela su stigla u kontejneru. Neka su bila kompletna, druga su bila djelimična, a kod nekih su dijelovi tijela bili raspadnuti", rekao je.

Od 7. oktobra izraelska vojska vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je do utorka oduzeo živote 20.915 osoba, prouzrokovao ranjavanje njih 54.918 (većinom djece i žena) te rezultirao masovnim uništenjem infrastrukture i humanitarnom katastrofom bez presedana, kako se navodi u saopćenju vlasti Pojasa Gaze i Ujedinjenih naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije